30.07.12

Марс – планета рекордів



Долини Марінера

І знову про Марс… Чим ця планета така цікава? Напевне, вже всім відомо, що на червоній планеті знаходиться найбільша гора  у Сонячній системі – гора Олімп, потухлий вулкан висотою втричі більшою за найвищу гору Землі (26 км).

Як виявляється, на Марсі знаходиться найбільший каньйон в Сонячній системі. Долини Марінер – велетенські системи каньйонів, названі імям першовідкривача – космічного апарату « Марінер 9», котрий виявив каньйони у 1971-1972 роках. Долини Марінер мають довжину більш як 4 000 км, і ширину до 7 км, а глибина сягає понад 8 000 метрів.  Для порівняння, Великий каньйон в Арізоні (США) має довжину 800 км, ширину 30 км та глибину 1 800 метрів.
Розміри каньйона вражають, в час, коли на одному її кінці починає сходити Сонце, на інший насувається темна та холодна ніч.
 
На даний момент серед науковців намає одностайної думки щодо походження цієї долини, хоча і всі погоджуються, що цьому утворенню декілька мільярдів років. Саме з часу, коли поверхня планети була достатньо гарячою.

На мою ж думку, якщо на Марсі і існує життя (в довільній формі), то його слід шукати на дні цього каньйона. Можливо 2012 рік буде роком фантастично неймовірного відкриття позаземного життя саме на Марсі.







Доцільно прочитати:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...