12.10.14

Нейтронні зорі

Нейтронні зорі - космічні маяки



Маяк космосу

   Нейтронною зорею називають астрономічний об’єкт, який свідчить про те, що дана зірка перебуває на завершальній стадії свого розвитку. Такі об’єкти складаються з нейтронного ядра (остова) та достатньо тонкого  (порядку 1 000 м) шару виродженої речовини, котра містить в собі важкі атомні ядра. Нейтронні зорі, згідно розробленої теорії, формуються під час спалаху наднових. На даний час відкрито та підтверджено понад  2 000 таких об’єктів, серед яких лише 10% є подвійними.


Вчені приділяють велику увагу вивченню нейтронних зірок, оскільки вони є певним орієнтиром для науковців в космічному просторі.


Відомо, що в нашій галактиці Чумацький Шлях може знаходитись трохи більше 100 нейтронних зірок, тобто на одну тисячу нормальних зірок припадає одна нейтронна. Нейтронні зірки характеризує висока швидкість руху (200 км/с). Підраховано, що один раз на 500 тисяч років, одна, або декілька нейтронних зірок пролітають через хмару Оорта. Таке надзвичайно рідкісне явище, з точки зору життя людини, можна спостерігати із Землі в різних спектральних діапазонах (включно з оптичним, на який припадає 0,003% випромінюваної енергії, що відповідає 10-й зоряній величині).

Смерть зірки


Практично мертві нейтронні зорі інколи перетягують речовину сусідніх звичайних зірок, що дозволяє їм світитися.


Астрономи стверджують, що нейтронні зорі можуть служити маяками для майбутніх космічних туристів, вказуючи правильний шлях в космічному просторі. Серед численних типів нейтронних зірок особливо цінними є мультисекундні пульсари, котрі найточніше дозволяють відюстувати свої годинники.



Пульсар - нейтронна зірка

Пульсар...

Пульсар (як правило нейтронна зірка) є кінцевою стадією еволюції одиночної масивної зорі.

Як було сказано вище, нейтронна зоря утворюється в результаті вибуху Наднової. Вибух є асиметричним, тому швидкості радіопульсарів часто перевищують 300 км/с. З часом період радіопульсара збільшується, а потужність випромінювання спадає.
 
Перший пульсар відкрили Джоселін Белл і Ентоні Х'юїш у 1967.

Джерелом імпульсів вважається нейтронна зоря з сильним магнітним полем, яка обертається і має вузькоспрямоване випромінювання.

В наш час відомо понад 1000 пульсарів (зокрема в Паркському огляді було зареєстровано 1031 пульсар).

В 1991-1994 поблизу пульсарів PSR B1257+12 в Діві і PSR B1620-26 в Скорпіоні відкриті 4 планети за доплерівським зсувом радіовипромінювання.

Особливий інтерес становлять спостереження пульсарів, що входять до складу подвійних систем. Перший подвійний радіопульсар відкритий в 1972 Халсом і Тейлором. У 2004 відкрито систему з 2 нейтронних зір, причому з обох спостерігається пульсуюче радіовипромінювання.

Спостереження таких систем дозволяють виявити втрати енергії за рахунок випромінювання гравітаційних хвиль, які передбачаються Загальною теорією відносності.

У 1967 відкритий перший рентгенівський пульсар — Кентавр Х-3. Більшість відомих рентгенівських пульсарів (біля 40) входять до складу тісних подвійних систем і мають акреційні диски. Відомі також одиночні рентгенівські пульсари — магнетари. Вони мають магнітне поле в 1000 разів більше, ніж у звичайних нейтронних зір і проявляються у вигляді аномальних рентгенівських пульсарів і джерел повторювальних гамма-спалахів.



Доцільно прочитати:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...