20.07.12

Еверест, Олімп та інші


Які гори – найвищі?

Джомолунгма - найвища гора на Землі.



























Кожна планета, котра має тверду поверхню,  характеризується неповторним рельєфом. Глибокі впадини, котрі заповнено соленою або прісною водою, велетенські  рівнини та красиві гори, огорнуті білими хмарами, які височіють над поверхнею планети.

А якою може бути максимальною висота гір на планеті?

Питання доволі просте, і відповідь на нього дати зовсім не складно. Оцінимо максимальну висоту гори , наприклад, на Землі. Висота гір на планеті зростає до межі, обумовленою міцністю порід та прискоренням вільного падіння, характерним для даної планети. При перевищенні цієї межі, вся товща гірських порід своєю масою давить на основу, заставляючи її руйнуватися ( згадай діаграму розтягу і область текучості на ній). Максимальна межа міцності базальту, граніту, діабазу складає Ϭ≈500 МПа, густина цих порід ρ≈2700 кг/м3, а прискорення вільного падіння на Землі g≈9,8 м/с2.

Зважаючи на те, що межа міцності згідно означення дорівнює відношенню прикладеної сили до площі, маємо:

Ϭ = F/S = mg/S = ρSHg/S = ρHg.

З останнього співвідношення отримаємо оціночно максимальну висоту гір:

Н≈18 500м = 18,5км.

Згідно з нашими розрахунками, вищими гори на Землі рости не можуть. До речі, більш точні розрахунки із врахуванням дефектів матеріалів гірських порід, форми гір, залежності прискорення вільного падіння від висоти та географічної широти дають висоту ≈14,8 км, що не дуже суттєво відрізняється від нашої , достатньо грубої, оцінки.

Відомо, що найвища гора на Землі – Джомолунгма (або Еверест). Її висота дорівнює 8 844,43м. Досягнути цієї вершини досить складно, кожен десятий бажаючий побувати на вершині світу залишався там назавжди.

Аналогічно можемо оцінити гори на інших планетах, наприклад, Сонячної системи. Найбільш привабливою планетою для нас є, звичайно, Марс. Відомо, що прискорення вільного падіння там у три рази менше земного (g3,6 м/с2). Отже можемо зробити висновок, що гори на Марсі можуть бути вищими від земних у три рази.

Підтверджує це відома гора Олімп – марсіанський потухлий вулкан – найвища гора у всій Сонячній системі.  Висота Олімпу сягає майже 25 кілометрів.




Олімп - найвища гора Сонячної системи.



Доцільно прочитати:


Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...