10.10.13

Небесна вісімка

Аналема.

Аналема
  Якщо фотографуватимемо Сонце, наприклад,  опівдні  протягом року  з одного і тогож місця то отримаємо дивовижну небесну вісімку, яку називають аналемою.
Аналема  (ανάλημμα - основа, фундамент, грецьк.) – крива, що з’єднує ряд послідовних положень Сонця, Місяця на небесній сфері  в один і той же час протягом року.

Дивовижна форма аналеми Сонця зумовленя тим, що: 
          по-перше, Земля обертається навколо свого світила не по коловій орбіті, а по еліптичній, внаслідок чого швидкість руху планети змінюється (взимку лінійна швидкість руху Землі є більшою ніж влітку) і, 
          по-друге існує достатньо великий кут нахилу земної осі до площини екліптики (23°45').


Найвище положення Сонця на аналемі відповідає літньому сонцестоянню (21-22 червня), найнижче – зимовому (21-22 грудня). В середині вісімки Сонце буває двічі на рік: в час весняного та осіннього рівнодення. 

Оскільки швидкість руху Землі  по еліптичній орбіті взимку є більшою,ніж влітку, то видимі положення Сонця на небосхилі поблизу дня літнього сонцестояння розташовані щільніше, ніж поблизу зимового.

Якби нахил земної орбіти дорівнював би 0°, а орбітою планети було б коло, тоді б Сонце впродовж року опівдні перебувало б в одній і тій самій точці неба, а аналема перетворилась би у точку. Якби Земля рухалась би по колу, але нахил осі не змінився, то Сонце на небесній сфері рухалось би рівномірно вздовж екліптики, симетрично відхиляючись у своєму русі на північ або на південь відносно небесного екватора на кут 23°45', і форма аналеми була б симетричною.





Аналогічно аналемі Сонця можна отримати анафему нічного світила Місяця.
Світлина  Rich Richins


Аналема на червоній планеті Марс.
Аналема Сонця на Марсі, отримана на місцині, поблизу екватора.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...