20.03.13

Весняне рівнодення

День рівний ночі  

   Сьогодні, 20 березня відбувається одне з найунікальніших явищ природи – весняне рівнодення.

Сутність цього явища полягає в тому, що центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор. Говорячи простіше, в цей день Земля, обертаючись навколо своєї осі, одночасно рухаючись навколо Сонця, перебуває в такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені падають прямовисно на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі.

З 2010 до 2014 року весняне рівнодення настає 20 березня.

Весняне й осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок часу між двома однойменними рівноденнями називають тропічним роком. Цей рік сьогодні використовують для вимірювання часу.

У тропічному році приблизно 365,2422 сонячних діб. Ось через це «приблизно» рівнодення кожен рік припадає на різний час доби, щороку просуваючись вперед приблизно на 6 годин. 

Весняне та осіннє рівнодення
 
У День весняного рівнодення починається Новий рік у багатьох народів і народностей Землі: Іран, Афганістан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан.
 
Багато прадавніх та давніх народів  визначали весну за Сонцем. Вважалося, що саме з цього дня починаються поновлення в природі: перший весняний грім, набухання бруньок на деревах, буйне проростання зелені.

День весняного рівнодення особливо шанували в язичницькій вірі. Вважалося, що в цей день у річному круговороті Весна, уособлюючи собою пожвавлення і відродження природи, приходить на зміну Зимі.

Як відомо, коли Сонце переходить з північної півкулі в південну, настає осіннє рівнодення – 22 або 23 вересня.

 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...