21.07.12

Найближча екзопланета



Виявлено найближчу до нас тверду «міні Землю»

Десь на краю Галактики.

Зважаючи на скінченний вік нашого Сонця, перед нами гостро стоїть проблема переселення у інший дім, на іншу планету. Проте для початку слід її виявити. Дана проблема в даний момент є на часі серед вчених-астрономів. Порядку двох тисяч планет уже вдалось відкрити. Але серед них планет з твердою поверхнею не є так багато (до речі, такі планети називають екзопланетами). 

Тим приємнішим є повідомлення про відкриття чергового кандидата в екзопланети USF-1.01, який обертається навколо червоного карлика GJ 436.


  Примітним є те, що відстань до цього небесного об’єкта є найменшою серед усіх відомих нам екзопланет, і  дорівнює наближено 33 світлових роки. Дана планета належить до класу так званих «міні Земель», оскільки її  радіус наближається до значення 4 200км, а маса складає третину маси Землі. Правда оціночно температура на цій планеті є достатньо високою (наближається до температури Меркурія, 600°С), проте тішить те, що USF-1.01 є найлегшою з відомих екзопланет. Рік на цій планеті триває близько 34 годин.

USF-1.01 була виявлена методом транзитної фотометрії, єдиним доступним методом для реєстрації планет малої маси.

Зауважу, що з усіх відомих на даний момент екзопланет, наступна по масі важить близько 0,57 земної маси.

Крім того, були виявлені ознаки другої «міні-Землі», UCF-1.02, маса якої дуже наближено оцінюється дослідниками як трохи менша, ніж у UCF-1.01. Але поки її існування не може бути підтверджено: треба дочекатися отримання додаткових даних по масі, заради чого астрономи готуються до додаткових спостережень.

За матеріалами Info-Svit.Org.Ua. 



Доцільно прочитати:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...