19.03.13

Місцева група Галактик

Дружнє оточення Чумацького Шляху 

Місцева група Галактик


   Місцева група Галактик — скупчення галактик навколо нашої галактики Чумацький Шлях, до якого входить близько 30 галактик. Наймасивніші з групи — Чумацький Шлях, Галактика Андромеди та Галактика Трикутника. Перші дві мають системи галактик-супутників. До системи супутників Чумацького Шляху належать Мала і Велика Магелланові Хмари.


1. Галактика Трикутник (також відома як M 33 за каталогом Мессьє та NGC 598 за Новим загальним каталогом) — спіральна галактика типу Sc, що перебуває на відстані приблизно 3,14 мільйони світлових років (730 кпк) від нашої планети у сузір'ї Трикутника. Третя за величиною галактика місцевої групи (після Галактики Андромеди та нашого Чумацького Шляху). За діаметром удвічі менша Чумацького Шляху і в 4 рази менша галактики Андромеди, за масою — у 5-10 разів менша Чумацького Шляху. Її діаметр - близько 50 тис. св. років, що відповідає середній величині, типовій для спіральних галактик. Видима зоряна величина галактики +5,7m. Припускають, що Галактика Трикутника може бути гравітаційним компаньйоном туманності Андромеди. Супутником Трикутника ймовірно є LGS 3 (або Карлик Риб) — одна з найменших галактик Місцевої групи.
2. Мала Магелланова Хмара (NGC 292 — галактика типу SBm у сузір'ї Тукан. Відкривачем цього об'єкта є Vespucci Amerigo, який вперше спостерігав за об'єктом 1501 року).
3. Велика Магеланова Хмара (Велика Магелланова Хмара — карликова галактика типу Irri, розташована на відстані близько 50 кілопарсек від нашої Галактики. Велика і Мала Магелланові Хмари — найближчі до нас галактики. Їх можна спостерігати неозброєним оком на небосхилі південної півкулі Землі. Свою назву галактики одержали в XVI столітті під час плавання Магеллана. За класифікацією Габбла вони належать до неправильних (іррегулярних) галактик. Велика Магелланова Хмара міститься на відстані приблизно у 160 тис. світлових років від нас і за діаметром приблизно в 20 разів менша нашої галактики. Мала Магелланова Хмара розташована трохи далі (за 200 тис. світлових років від нашої галактики) й у 100 разів менша проти Чумацького Шляху. ВМХ є четвертою за масою галактикою у Місцевій групі (після М31, Чумацького Шляху, М33). ВМХ та ММХ названо на честь Фернандо Магеллана, який спостерігав цю галактику у 1519 році під час навколосвітньої подорожі).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...