22.07.12

Вода на Землі

Скільки води на Землі.

Масштабна картинка для порівняння кількості води на планеті.
По материалам Astronomy Picture Of the Day


Як відомо 2/5 поверхні земної кулі є твердою, а 3/5 займає вода. Проте кожна водойма має дно, а отож кількість води є скінченною величиною. А чи задумувались Ви над запитанням: скільки води за нашій планеті, і звідки вона тут взялась?
Як виявляється води на Землі є досить мало. Якщо зібрати її в одну кульку, то радіус кулі наближено дорівнюватиме  700 кілометрів (для порівняння, радіус нашої планети ≈ 6 400 км, а радіус Місяця ≈ 1 700 км). Якщо водою рівномірно покрити всю поверхню Землі, то її глибина складатиме ≈ 3 км. Це аналогічно тому, якби шар води товщиною 1 мм покривав би кулю діаметром 2 м. Якщо б водою із Землі покрити Місяць, то глибина утвореного океану дорівнювала би 40 км.

Ми живемо на камяній планеті, хоча і більшу частину поверхні планети, займає саме рідина – вода.

Цікавим є те, що на даний момент немає однозначного розуміння причини походження Н2О в такій кількості на Землі.

Одним із пояснень походження води на планеті є те, що воду сюди принесли комети, астероїди та інші небесні тіла з космосу. Звичайно, слабо віриться у таку версію хоча б по тій причині, що  у часи молодої планети,  її температура була досить високою, щоб утримувати воду у рідкому стані, і слабо віриться, що тодішня атмосфера могла утримувати всю воду.

Багато вчених притримуються думки, що океан виник із недр Землі, внаслідок дегазації її глибин. Кількісні ж оцінки поступлення води в різні епохи розвитку Землі також є неоднозначними. Існує ряд даних, згідно яких основна частина мантії була дегазована на ранньому етапі історії Землі в період від 4,5 до 2,5 млрд. років тому. В подальшому земна кора та океани лише повільно та циклічно перероблялись (Шопф, 1982р.).

Як не дивно, відносна доля води на планеті не є найбільшою у Сонячній системі. Одним із супутників Юпітера є Европа. Даний супутник є одним із найперспективніших місць у близькому космосі в пошуках позаземного життя. До речі, радіус Европи дуже близький до радіуса Місяця і дорівнює 1 565 км.

 На яку долю супутник Юпітера Европа складається з води?

Доля води на Европі та Землі.
Насправді, доля води на супутнику газового гіганта є достатньо великою. Згідно даних, отриманих космічним апаратом Галілео, який досліджував Юпітер та його супутники з 1995 по 2003 роки, на Европі під льодовою поверхнею знаходиться глибокий океан. Глибина цього океану в середньому може складати від 80 до 170 кілометрів. Обєм океану Европи перевищує обєм всіх океанів Землі у 2-3 рази.



Майбутнє водяне сховище...









Доцільно прочитати:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...