21.07.12

Чумацький Шлях



Наша галактика Чумацький Шлях

Чумацький Шлях, Сонце та супутники Галактики

Тисячі яскравих та ледь помітних зір, які ми маємо щастя бачити на нічному небі неозброєним оком, об’єднуються у велетенську зоряну систему Галактику Чумацький Шлях. Основну частину зір галактики добре видно восени. В цю пору року увечері вона перетинає небосхил у напрямі з південного заходу  на північний схід. То ж для чумаків, котрі  їздили протягом багатьох десятиліть у Крим по сіль, ця вистелена зорями дорога, була добрим орієнтиром. Саме тому нашу рідну галактику називають Чумацький Шлях (інколи можна почути і іншу назву: Молочний Шлях).

Наша Галактика має форму диска, і належить до спіральних галактик за класифікацією Хаббла. Розмір Галактики дорівнює 100 000 світлових років по діаметру, а по товщині – 10 000 св. років.  Центр Галактики знаходиться у напрямку на сузір’я Стрільця. Сонце перебуває на відстані 10 кпс від згадуваного центра (ближче до краю Галактики, ніж до її центра), рухаючись зі швидкістю 250 км/с , здійснює повний оберт навколо нього за 200 млн. років. За останніми даними, центр Галактики займає надмасивна чорна діра.

Вік Чумацького Шляху оцінюють у 13,6 млрд. років (вік найдавніших зірок), що наближено дорівнює віку Всесвіту, і утворилась внаслідок злиття декількох ранніх невеликих галактик.

Порівняльні характеристики землі, Сонячної системи та Галактики Чумацький Шлях.

Наша Галактика є велетенською зоряною системою (200-400 мільярдів зірок), і її оточують зоряні супутники: Велика Магелланова Хмара;  Мала Магелланова Хмара; карликова галактика Великий Пес; потік Стрільця; потік Хельмі та кулясте скупчення NGC 5466.

Відомо, що Чумацький Шлях та інша велика галактика Андромеди зближаються зі швидкістю 500 000 км/год і через 2 млрд. років зіштовхнуться.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...