05.02.13

Ерида – найбілосніжніше тіло Сонячної системи

Ерида – десята планета чи транснептуновий об’єкт  

Ериду  (136199 Eris)  було відкрито 21 жовтня 2003 року Майком Е. Брауном із Каліфорнійського технологічного інституту, Чедвіком Трухільо з обсерваторії Джеміні і Девідом Рабіновіцем з Єльського університету.


        Діаметр Ериди — близько 2330 км. Першовідкривачі, а вслід за ними NASA оголосили цей об'єкт десятою планетою Сонячної системи, однак 24 серпня 2006 р. Міжнародний астрономічний союз затвердив нове визначення планети, за яким Ерида нею не є. Об'єкт було віднесено до категорії «карликових планет».
Для Ериди раніше використовували тимчасові назви: 2003 UB313, Ксена, Зена (Xena) і Ліла (Lilah). Назву «Ерида» на честь грецької богині розбрату було ухвалено Міжнародним астрономічним союзом 13 вересня 2006 року .(Ериду не слід плутати з іншими великими транснептуновими об'єктами, зокрема з Седною та Хаумеа.)



Недавні розрахунки зробили Ерида одним з тіл, що найбільше відбивають випромінювання оптичного діапазону в Сонячній системі, приблизно на одному рівні з Енцеладом .

Екстремальна білизна Ериди розповіла астрономам про атмосферу, здатну то зникати, то з'являтися. Такий висновок був зроблений після найточнішого на даний час вимірювання діаметру маленької планети.

Встановлено, що карликова планета Ерида відбиває 96% світла, яке падає на неї, повідомляє Space.com. Тобто вона яскравіше, ніж сніг який щойно випав на Землі. Попередні вимірювання давали скромнішу величину – 86%, оскільки раніше вважалося, що Ерида має дещо більші розміри. Але вже те, перше значення альбедо поступалося лише показнику крижаного Енцелада. Що вже говорити про нове вимірювання — Ерида виявилась «білішим за біле».

Міжнародна команда вчених опублікувала в Nature свіжі результати вивчення Еріди, зокрема, підсумки вимірювань, виконаних під час затемнення цієї карликової планети далекої зірки. Згідно опублікованих результатів діаметр Ериди становить 2326 ± 12 км.

Для порівняння, діаметр Плутона оцінюється в 2322-2344 км (за різними джерелами), але на ділі невизначеність тут набагато вище, ніж з Ерідою (деякі фахівці вказують розкид і зовсім 2300-2400 км). Вся справа в наявності на Плутоні слабенької атмосфери, що утрудняє вимірювання.

Виходить, що за розміром ці два тіла – практично близнята. Але не по будові: середня щільність Еріди виявилася рівна 2,52 грама на кубічний сантиметр – більш ніж на чверть вище, ніж у Плутона.

Це говорить про те, що Ерида – скельне тіло (85% скельних порід), покрите порівняно тонкою мантією з льоду. Лід прикрашає і поверхню цієї карликової планети. З ним і зв'язано «яскраве відкриття».

Вчені говорять, що дивовижна білизна поверхні Ериди обумовлена водяним льодом, змішаним із замерзлим азотом і метаном (останній складає тонкий шар менше 1 міліметра). І це фактично є покрита памороззю атмосфера Ериди. Адже її орбіта сильно витягнута (ексцентриситет 0,44), і зараз білосніжна карликова планета  знаходиться на відстані 95,7 астрономічних одиниць від Сонця .


 Коли Еріда наближається до світила (аж до 37,8 а.о. в перигелії), лід сублімує, створюючи хитку тимчасову атмосферу, яка знову випадає інеєм в міру чергового наближення до афелію. (Перші ознаки такого циклу вчені виявили ще в 2008 році.)

Нарешті, дослідники оцінили температуру на денній стороні Еріди — мінус 238 градусів за Цельсієм. На нічній стороні вона, відповідно, ще нижче.




Доцільно прочитати:









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...