02.02.13

Планета Нептун

Планета Нептун - газовий гігант


Нептун - найвіддаленіша планета Сонячної системи.
Відкриття Нептуна стало знаменною подією для астрономії в XIX ст. Дану планету було відкрито на «кінчику пера», тобто теоретично, а лише згодом її змогли побачити. Після відкриття Урану астрономи помітили, що ця планета поводиться загадково: то тікає вперед, то відстає від обчисленої теоретично  орбіти. Пояснити це можна було тільки дією іншої планети, яка знаходиться за Ураном. Розрахували положення Нептуна незалежно один від одного такі вчені як Джон Адамс і Урбен Льовер'є. Направивши телескоп у вказане ученими місце, берлінський астроном Галлі відкрив на небі нову планету.


Кільця Нептуна.
Восьма планета нашої системи, якщо рахувати від сонця – Нептун – одержала своє ім'я від римського бога морів. Нептун неможливо побачити неозброєним поглядом на небі, проте, використовуючи хороший бінокль його можна розгледіти. Відстань від Нептуна до Сонця - 4,5 млрд. км (30,1 а.о.). Це четвертий і останній з газових гігантів (ще їх називають зовнішніми планетами). Доба на планеті Нептун триває 16 годин, а навколо Сонця ця планета обертається за 165 земних років. Нептун, як і більшість планет – гігантів складається в основному з водню. Іноді астрономи спостерігають в атмосфері Нептуна загадкові перетворення, які то з'являються, то знову зникають. Вчені пояснюють це бурями, що відбуваються на планеті. У Нептуна є свої плями, наприклад Велика Темна Пляма – гігантський шторм більш ніж земля, оточений білими хмарами.

Перший і найцікавіший супутник Нептуна – Тритон – виявили через декілька тижнів після відкриття самої планети. У Тритона є атмосфера, а на полюсах супутника наросли шапки з азоту, що замерз. Коли весною Сонце нагріває цей лід, то рідкий азот проривається назовні у вигляді гейзерів, заввишки 8-10 км. Другий – Нереїду - відкрили через сто років. Всі супутники Нептуна названі іменами героїв грецької міфології.
Нептун має 13 супутників: 1 великий, 3 середніх і 9 маленьких.



Нептун, як планета-газовий гігант, має кільця, схожі до кілець Сатурна. Проте їх розмір, кількість та, особливо, товщина суттєво різняться. Виявили кільця випадково, спостерігаючи в надпотужний телескоп покриття диском Нептуна зірки.


Доцільно прочитати:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...