21.10.12

Астероїди

   Ерос - небезпечний астероїд



        Між Марсом і Юпітером є кільце малих планети – пояс астероїдів. На сьогодні їх відомо більше 4 000.  Правда деякі з астероїдів виявлено і за орбітою  Юпітера, це так звані кентавроїди. Є астероїди, які підходять до  Сонця ближче, ніж Меркурій, наприклад Ікар. Перигелій даного астероїда дорівнює 0,19 а.о. 

        Найбільш привабливим для спостереження є, мабуть, астероїд Ерос. Його відкрито ще у далекому 1898 році, і цікавий він передусім тим, що його орбіта в перигелії майже дотикається до орбіти Землі. Коли Сонце, Земля та Ерос перебувають на одній лінії, і Ерос є у перигелії, то в цьому великому протистоянні  відстань до цього астероїда становить усього 20 млн км. У цей час його блиск досягає значення 7m
Ерос
Цікавою особливістю астероїда розміром 26 км є  змінність його блиску з амплітудою  до 1,5m і періодом 5 год 16 хв. Очевидно це зумовлено витягністю форми кам’яної брили Ероса, яка обертається навколо малої осі.

Церера

Великих астероїдів порівняно небагато. Найбільший діаметр має Церера – 1020 км, діаметр Паллади – близько 600 км, Вести – 525 км, Юнони – менше 250 км. Загальна маса астероїдів є у майже 200 разів менша від маси Місяця.
Порівняльні розміри деяких астероїдів

Науковців і надалі бентежить відсутність остаточного вирішення питання їх походження. Чи це є уламки деякої планети, яка не змогла пережити  певний космічний катаклізм, чи гравітаційні сили всередині Сонячної системи не дали змоги сформуватися у цьому місці повноцінній планеті, чи може причина інша, про яку ми навіть не здогадуємось.

Численний світ астероїдів.

Арахісоподібний астероїд.


Доцільно прочитати:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...