07.10.12

Падаючі «зорі» - Драконіди




Метеорний потік Драконіди




Незвичайно красиве та очікуване небесне явище – падаючі зорі – мріє побачити кожен і загадати при цьому своє бажання. У найближчі дні маємо нагоду спостерігати на нічному небі не одну падаючу зірку, оскільки в час від 6-го по 10-те жовтня припадає пік активності метеорного потоку Драконіди. Не дивлячись на те, що максимум потоку припадає на день 8-го жовтня, свою палаючу зорю може побачити кожен. Радіант знаходиться в сузір’ї Дракона в точці зі сходженням α = 262° та схиленням δ = +54°.

Комета, котра породила цей потік, називається кометою 21P/Джакобіні — Ціннера.  Саму комету було відкрито в Ніцці, Франція, 20 грудні 1900 року астрономом Мішелем Джакобіні, а згодом 23 жовтня 1913 року її помітив німець Ернест Цінер.

Активність  потоку Драконідів дорівнює п’яти, але їхня відносно невелика швидкість (порядку 20км/с) та жовтий відтінок, створюють дивовижне та незабутнє видовище для наземних спостерігачів.

Найкращі умови спостереження – в першій половині ночі.





ДОВІДКА:
( Дракон – сузір’я північної півкулі неба, навколополярне. У цьому сузір’ї знаходиться зірка Кеплер-10, на орбіті якої кружляє одна із найменших екзопланет – Кеплер-10b. Сузірю належать планетарна туманність Котяче Око (NGC 6543) та галактика Веретено (NGC 5866). Саме в цьому сузірї знаходиться радіант метеорного потоку Драконіди )



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...