11.08.12

Персеїди




Сузіря Персея та метеорний потік Персеїди


 Небесну сферу поділяють між собою 88 сузірїв. Одним із них є сузір’я ПЕРСЕЯ – сузір’я північної частини неба, назване на честь грецького героя, котрий зміг подужати Горгону Медузу. Дане сузір’я відоме тим, що в ньому знаходиться відома змінна зірка Алголь (β Персея) котра символізує очі Горгони, а також радіант щорічного метеорного потоку – персеїди. 

Метеорний дощ – ПЕРСЕЇДИ – щорічно можна спостерігати орієнтовно з 22.07 по 22.08. Максимум потоку спостерігатимемо цього року в період з 11-13 серпня.  Отож наступні дві ночі раджу по споглядати за небом, знайшовши на ньому сузір’я Персея, і насолодитися надзвичайним видовищем падаючих зірочок. А за давнім українським звичаєм, не забудьте загадати бажання, а всі серпневі бажання мають звичай справджуватись.


Причина виникнення метеорного дощу – комета  Свіфта-Тутля, котра наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст планета Земля проходить щороку. Часточки матеріалу комети, котрі формують хвіст небесного тіла, потрапляють в атмосферу Землі та згоряють у ній, зважаючи на велику швидкість та велику густину земної атмосфери. Наслідок згоряння і є яскравий слід, котрий маємо можливість спостерігати.

Радіант метеорного дощу розташовано у сузір’ї  Персея, тому і назва явища – персеїди.


P.S. Загадувати бажання слід тільки правильні та реальні (наприклад, зрозуміти та вивчити фізику), інакше не збудуться.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...