26.01.20

Досліджуючи Всесвіт


Галактика ТРИКУТНИКА



Трикутника галактика...



За допомогою телескопа “Хаббл” астрономи з університету Вашингтона зробили найбільш детальні світлини галактики Трикутника, яка знаходиться на відстані близько 3 млн світлових років від Землі.

Як йдеться у матеріалі ScienceAlert, це один з найбільш віддалених від нас об’єктів, видимих ​​неозброєним оком  (видима зоряна величина галактики +5,7).

Загальна панорама Трикутника складається з 54 світлин. На фотографіях можна побачити до 15 млн окремих зірок на відстанях порядку 20 тис. світлових років від нас.

Гала́ктика Трику́тника (M 33 або NGC 598)— спіральна галактика типу Sc, що перебуває на відстані приблизно 3,14 мільйони світлових років від нашої планети у сузір'ї Трикутника.
Трикутник - є найменшою галактикою в Місцевій групі – гравітаційно пов’язаної групі галактик, яку складають Чумацький Шлях, галактика Андромеда і галактика Трикутник. У Трикутнику найменше зірок – близько 40 млрд, тоді як в Андромеді близько 1 трлн, а в Чумацькому шляху – до 400 млрд.


Незважаючи на невелику кількість сформованих зірок, процес зореутворення в Трикутнику в десять разів перевищує показники сусідньої Андромеди.


Галактика у трикутнику є одним з найпривабливіших об'єктів для спостережень астрономами-аматорами в північній півкулі. У безмісячну ніч у сільській місцевості її можна виявити неозброєним оком у вигляді тьмяної туманної плями між α Трикутника і τ Риби. Зважаючи на невисоку яскравість галактику важко спостерігати в зоні міського засвічення.

Для того, щоб побачити структуру М33, потрібен телескоп з апертурою від 200 мм і окуляром з широким полем зору. Галактика має вигляд трохи овальної дифузної плями з незначним збільшенням яскравості до центру. На продовженні північного рукава спіральної структури можна спостерігати яскравий компактний об'єкт - NGC 604 - область активного зореутворення. На захід від ядра можна спостерігати дифузні плями NGC 595NGC 592 і NGC 588. На північ від ядра спостерігаються згущення яскравості IC 142 і IC 142.



Варто прочитати:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...