03.01.15

Парад планет

  Парад планет або... 

в очікуванні  невагомості 4 січня 2015 року


Мал. 1. Парад планет — планети вишикувались на одній лінії від Сонця
(Уран і Нептун не показані)

Під парадом планет розуміють  явище, коли планети Сонячної  системи перебувають на одній лінії від Сонця (мал. 1).

Оскільки планети обертаються навколо Сонця на різних відстанях і з різною швидкістю, то явище, показане на мал.1 дуже рідкісне. Астрономам відомі випадки, коли зовнішні планети шикувались не на одній лінії, а містились у вузькому секторі по один бік від Сонця. Зазначимо, що "вузький сектор" — це від 0° і до 40°, а то й більше (див. мал. 2). Якогось конкретного значення ця величина в астрономії ще не має.

Мал. 2. Малий парад планет — чотири планети вишикувались в секторі по один бік від Сонця  (Уран і Нептун на мал. не показані)
Останній такий випадок припав на кінець 70-х років минулого століття. Саме завдяки цій просторовій конфігурації планет-гігантів тоді вдалося реалізувати відомий космічний проект — експедиції космічних зондів "Вояджер-1" та "Вояджер-2".



Досить часто під видимим парадом планет розуміють небесне явище, коли з поверхні Землі видно всі п'ять яскравих планет (Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн) одночасно над обрієм. На зоряному небі це має вигляд (мал. 3.) тимчасового скупчення планет на обмеженій ділянці. Очевидно, що бувають й невидимі з поверхні Землі паради планет.

Мал. 3. Вигляд ділянки зоряного неба на 1 січня 1998 р.

Якщо в "параді" беруть участь п'ять планет і більше, то його називають великим, а якщо чотири планети, то малим. Явище за участі трьох планет — це міні-парад.

Зрозуміло, що парад планет може відбутись лише за умови, коли вони мають приблизно однакову екліптичну довготу (одна з небесних координат). Щоб до них "приєднались" Меркурій і Венера, то ці планети мають перебувати в східній елонгації від Сонця (це буває в північній півкулі Землі навесні) чи в західній елонгації (восени). Ще одна умова для видимого великого параду планет — зовнішні й внутрішні (Меркурій, Венера) планети мають бути близько одні від одних на небесній сфері.

Видимі великі паради за участі п'яти яскравих планет відбуваються не частіше ніж раз на 18—20 років, малі паради бувають частіше, а міні-паради — кожного року.

Нещодавно в Твіттері (Twitter) начебто від імені NASA оголошено про «день невагомості» (Zero Gravity Day) в найближчу неділю 4.01.2015 р.

Але:
- по-перше, гравітацію Землі не можуть здолати всі інші планети Сонячної системи навіть у випадку так званого параду планет. 
- по-друге, «параду» не буде, на що вказує світлина (мал.4).
Мал. 4. На світлині, яку ми виготовили за допомогою www.solarsystemscope.com, показано просторове розміщення планет Сонячної системи 4 січня 2015 р. станом на 20 год київського часу. Пік нульової гравітації «призначено» на 17 год 47 хв всесвітнього часу, що відповідає 19 год 47 хв в Києві.
 А звідкіля "ростуть ноги" в цього повідомлення?

Джо Рао (Joe Rao), лектор Нью-Йоркського планетарію, на сайті www.space.com розмістив розлогу замітку про це фейкове явище й вказав на першоджерело інформації — відомого в Англії й англомовному світі загалом популяризатора астрономії Патріка Мура (Patrick Moore).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...