07.12.14

Гемініди

Метеорний потік Гемініди

Метеорний потік Гемініди можна спостерігати в період
з 7 по 17 грудня з максимальною активністю в ніч з 13 на 14 грудня. 




Даний потік падаючих зірок включає в себе безліч яскравих метеорів (болідів), а крім цього, вони рухаються відносно повільно в порівнянні з іншими метеорними потоками, тому за ними легко спостерігати. Для тих, хто ніколи не бачив метеорів, з’являється прекрасна нагода це зробити.


Кількість метеорів, котрі потенційно можна побачити під час максимальної активності потоку в ніч з 13 на 14 грудня при ясному небі, спостерігаючи з затемненого місця, при відсутності світлових забруднень і при малій частці місячного світла, може досягати значення 100 протягом однієї години. Однак більшість спостерігачів зможуть, ймовірно, спостерігати близько 30 метеорів на годину при достатньо ясному небі без світлових забруднень.


Метеори Гемініди утворюються в результаті зіткнення маленьких частинок, сміття від незвичайного навколоземного астероїда (3200) Фаетон, з верхніми шарами атмосфери Землі. Діаметр Фаетона приблизно, дорівнює 5-ти  кілометрам, а один оберт навколо Сонця він робить за 1,43 року. Зараз він знаходиться на відстані понад 100 мільйонів кілометрів від Землі. Невеликі кам'яні частинки або метеорні тіла від астероїда рухаються, приблизно, з тієї ж самої епілептичної орбіти і розподілені по всій орбіті. Вони залітають в атмосферу нашої планети зі швидкістю, приблизно, 35 кілометрів на секунду. Це відносно невелика швидкість, якщо порівнювати з багатьма іншими метеорними потоками, але тим не менше цього виявляється достатньо, щоб спостерігати згоряння в земній атмосфері на висотах близько 80-ти кілометрів. 


Щоб спостерігати це явище потрібно дотримуватись наступних основних правил:

  • Необхідне місце, віддалене якомога дальше від світових забруднень.

  • Потрібно одягнутися тепліше, і адаптуватися до темряви.

  • Дивитися слід під стандартним кутом 45-90 градусів від радіанта.

 Приємних спостережень...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...