20.07.14

"Орел сів"

Людина та Місяць

 
20 липня 1969 року космічний корабель «Аполлон-11» після чотириденного польоту (він стартував із Землі 16 липня) здійснив посадку на поверхні Місяця у південно-західному районі Моря Спокою. Тоді в ефірі прозвучала перша знаменита фраза командира корабля Ніла Армстронга: «Гюстон, це база Спокій. Орел сів».
21 липня о 2 год 56 хв і 15 с за всесвітнім часом, Н. Армстронг — перший землянин, що ступив на поверхню Місяця, — сказав у прямому ефірі знаменні слова: «Це один маленький крок для людини і величезний стрибок для людства».
На світлині ліворуч — Земля сходить над місячним обрієм. Н. Армстронг — перший в історії людства, хто ступив на поверхню Місяця (праворуч). Посередині — слід на Місяці від чобота першого землянина. Фото з сайта NASA.
Ніл Армстронг і пілот Едвін Олдрін були на Місяці 21 год 36 хв і 21 с. Після цього місячна кабіна стартувала з поверхні супутника Землі для стиковки з командним модулем, що перебував на орбіті Місяця. У цьому модулі Армстронга й Олдрін чекав пілот Майкл Коллінз.

Екіпаж «Аполлон-11» повернувся на Землю 24 липня 1969 р. Відтоді минуло 45 років.
 
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...