08.09.14

Урожайний Місяць

Повний  та врожайний Місяць сьогодні вночі

 
Місяць
У ніч з 8 на 9 вересня поточного року спостерігатимемо цікаве астрономічне явище — повний Місяць (або повня), який в народі називають врожайним Місяцем. 
 
Що таке «урожайний Місяць»?

За Календарем основних астрономічних явищ вересня 2014 року,  фаза повного Місяця настане 9 вересня о 4 год 38 хв і це буде (увага!) остання повня перед осіннім рівноденням, яке припадає на 23 вересня.
Найближча до дня осіннього рівнодення (не важливо, до нього чи після нього, важливо, що найближча в часі) повня і є врожайним Місяцем.
Якщо зауважити, що Місяць сьогодні вранці о 6 год 29 хв. пройшов перигей, тобто найближчу до Землі точку своєї орбіти (тут варто пригадати, що Місяць — природний супутник Землі, а тому змушений :-) обертатися навколо неї), то можна зрозуміти: цієї ночі Місяць буде не лише врожайним, повним, але і «великим».

Видимі розміри Місяця на небі хоча й зростуть, але не настільки, щоб це можна було помітити дуже легко. Лише порівнюючи два зображення, як це зроблено на світлині, поданій нижче, можна легко помітити цю різницю.
 
На світлині праворуч частина супермісяця 19 березня 2011 р., а ліворуч — частина Місяця в момент звичайної Повні 20 грудня 2010 року. Фото з сайта http://earthsky.org.

Автор: Іван Крячко.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...