24.03.14

Проблиск Великого Вибуху

Гравітаційні хвилі відкрито

17 березня 2014 року, під час наукової прес-конференції в Гарвард-Смітсонівському центрі астрофізики в Кембриджі (штат Массачусетс, США) оголошено про відкриття первинних гравітаційних хвиль — своєрідних брижів простору-часу, що збереглися з часів дуже раннього Всесвіту.
Згідно з сучасними науковими уявленнями наш Всесвіт виник внаслідок Великого Вибуху. За якусь мить (через 10–13с) після цього він пережив фазу інфляції (дуже швидкого розширення), а згодом (приблизно через 380 тисяч років після Великого Вибуху) виникло космічне мікрохвильове випромінювання (cosmic microwave background, CMB), зареєстроване 1965 р. А. Пензіасом і Р. Вільсоном. 

Це випромінювання (його ще називають реліктовим) є джерелом інформації про ранній етап розвитку Всесвіту. Зокрема з’ясовано, що взаємодія первинних гравітаційних хвиль і CMB привела до його поляризації.

Відкриття зроблено на підставі спостережень космічного мікрохвильового випромінювання, виконаних упродовж 2010—2012 рр. на невеликому, але технічно складному телескопі BICEP (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) на Південному полюсі. 

Один з головних дослідників Джон Ковач (John Kovac), космолог з Гарварда, вважає, що «гравітаційні хвилі можуть бути єдиним способом, завдяки якому можна пояснити виявлену поляризацію». Алан Ґут (Alan Guth), автор ідеї космологічної інфляції, вважає, що нове відкриття — «це вражаючий результат».

За інф. з сайта www.newscientist.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...