28.03.14

Нова карликова планета

Нова карликова планета, або у Седни є подруги


Транснептунові об'єкти
Далеко за межами орбіти Плутона знайдено нову карликову планету. Астрономи вважають, що в цій віддаленій ділянці Сонячної системи можуть міститися мільйони невідкритих об’єктів — серед них і небесне тіло, більше розмірами, ніж Земля. Результати дослідження оприлюднив 26 березня поточного року журнал Nature.

Карликова планета (їй присвоєно тимчасове ім’я 2012 VP113) міститься в ділянці внутрішньої Хмари Оорта — мало дослідженому районі нашої планетної системи. 2003 р. тут було знайдено карликову планету Седна діаметром 1000 км, що рухається навколо Сонця по дуже витягнутій еліптичній орбіті (найближча відстань до Сонця становить 76 астрономічних одиниць, найдальша — майже 940 а.о.). Для порівняння, орбіта Плутона лежить в межах між 29 і 49 а.о. від Сонця.

Тепер з’ясовано, що Седна не самотня. Науковці Ч. Трухільо і С. Шеппард з Інституту науки Карнегі за допомогою 4-метрового телескопа обсерваторії Серро-Тололо в Чилі уперше знайшли новий об’єкт, а подальші спостереження на 6,5-метрових телескопах Магеллана в обсерваторії Лас-Кампанас дозволили визначити його орбіту й розміри.

Найбільші карликові планети та Місяць для порівняння

Небесне тіло 2012 VP113 не наближається до Сонця ближче, ніж 80 а.о. й віддаляється від нього на 452 а.о. Його поперечник становить близько 450 км. На думку дослідників цього достатньо, щоб претендувати на статус карликової планети. «Ці два об’єкти (Седна і 2012 VP113 — ред.) є лише верхівкою айсберга», — вважає співавтор дослідження Чедвік Трухільо, — «Вони існують в складі Сонячної системи і це зайвий раз доводить, як мало ми насправді знаємо про Сонячну систему».



На межі Сонячної системи.
Нове відкриття знову відкриває дискусію про «планету Х» — гіпотетичний масивний об’єкт на межі Сонячної системи. Можливо саме він «витіснив» Седну й 2012 VP113 з пояса Койпера до внутрішньої Хмари Оорта.

Седна - об'єкт хмари Оорта.


За інф. з сайта www.space.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...