16.03.14

Ми у Всесвіті


Астрономи визначили місце Землі в Раді Гігантів

"Рада Гігінтів"(пунктир) - 25 млн св.років, Місцевий Аркуш», або «Місцева Група», довжина якої близько 34 мільйонів світлових років (суцільне кільце), а товщина - всього лише близько 1,5 мільйони світлових років.



Ми живемо в галактиці Чумацький Шлях, який складається з понад 300 мільярдів зірок, а також безлічі планет, котрі обертаються навколо цих зірок,  і хмар газу та пилу.


Чумацький Шлях та галактика Андромеда є домінуючими членами невеликої групи галактик – Місцевої Групи, протяжність якої дорівнює майже три мільйони світлових років. 


Проте ми дуже мало знаємо про наших дещо дальших безпосередніх сусідів у Всесвіті.


Нова праця вченого Університету Фізики та Астрономії Йорка Маршалла МакКолла (Marshall McCall), опублікована у виданні Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, являє собою карту яскравих галактик, які знаходяться на відстані до 35 мільйонів світлових років від Землі.


"Всі яскраві галактики на відстані до 20 мільйонів світлових років, в тому числі наша, складають своєрідний пласт, - «Місцевий Аркуш», або «Місцеву Групу», довжина якої близько 34 мільйонів світлових років, а товщина - всього лише близько 1,5 мільйони світлових років. Чумацький Шлях і Андромеду оточують дванадцять великих галактик, які зібрані в кільце, діаметр якого 24 мільйони світлових років, - ця «Рада Гігантів» визначає гравітацію Місцевої Групи, обмежуючи її рівень впливу", - говорить МакКолл, додаючи, що дванадцять з чотирнадцяти гігантів цього пласта, в тому числі Чумацький Шлях і Андромеда, є спіральними галактиками, з сплющеними дисками, в яких формуються зірки. Решта дві - більш «пишні» еліптичні галактики, в яких основна маса зірок сформувалася вже давно. Цікаво, що ці дві галактики знаходяться на протилежних кінцях «Ради Гігантів».


Крім того, МакКолл встановив, як саме обертаються галактики в «Раді». За його словами, обертаючись, галактика описує невелике кільце на небі. Вчений підкреслює, що це вкрай несподівано, і, найімовірніше, обумовлено гравітаційною взаємодією безпосередньо між нашою галактикою і Андромедою. Передбачається, що в далекому минулому цей гравітаційний вплив був набагато більшим, так як сам Всесвіт був меншим , а відстань між галактиками - в рази коротшою.


Для утворення Місцевої групи в обов'язковому порядку було необхідне підвищення щільності матерії у Всесвіті. Формування « Місцевої групи» та «Ради гігантів», на думку вченого, не обійшлося без високої концентрації темної матерії в цій області космічного простору. МакКолл вважає, що саме темна матерія виступила центром тяжіння для звичайної матерії, з якої в подальшому і утворилися галактики.


Місцева група Галактик — скупчення галактик навколо нашої галактики Чумацький Шлях, до якого входить близько 30 галактик. Наймасивніші з групи — Чумацький Шлях, Галактика Андромеди та Галактика Трикутника. Перші дві мають системи галактик-супутників. До системи супутників Чумацького Шляху належать Мала і Велика Магелланові Хмари.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...