06.01.13

Сонячна активність

Сонце увійшло в період мінімуму активності 




На сонячній поверхні можна спостерігати  темні утворення, які називають сонячними плямами. Число цих плям змінюються з часом, але їх кількість вказує на активність Сонця. Статистичний аналіз їх кількості вказує на існування циклів сонячної активності, яку астрономи вимірюють по числу Вольфа (залежить не лише від числа плям на диску Сонця але і від кількості їх груп). Цей параметр, який фіксується з 1750-х років шукають за формулою W = 10g + f , де g- кількість груп плям а f – загальне число усіх плям, які є в цей момент на диску Сонця. Наприклад, якщо на диску немає жодної плями, то число Вольфа дорівнює W = 0, якщо на диску є одна пляма, то W = 11.


 У середині XIX століття було встановлено, що він змінюється з періодом в 11,1 років, однак проміжки між двома максимумами  можуть коливатися в межах від 8 до 15,5 років, тому передбачити настання конкретного максимуму нелегко. Всього з початку спостережень зареєстровано 23 таких цикли. Нинішній, 24-ий сонячний цикл є дуже особливим: якщо надалі кількість плям не перевищить нинішніх значень, це означатиме, що він стане "найспокійнішим" з часів мінімуму Дальтона. Адже багато дослідників вважають, сонячна активність у поточному 24-му сонячному циклі, можливо, вже досягла свого максимального значення і починає йти на спад. 
Діаграми спостережень активності Сонця.


Наразі середньомісячне число Вольфа складає близько 60-65, притому що в максимумі попереднього 23-го сонячного циклу воно дорівнювало 125-150, а в середині минулого XX століття досягало 250. Під час мінімуму Дальтона – низки рекордно низьких максимумів сонячної активності, яка був зафіксована в період з 1790 по 1830 рік, – число Вольфа складало близько 63-62.

Мінімум Дальтона.

Доцільно прочитати:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...