02.10.12

Зелена зірка


  Чому не буває зелених зірок?


Сонце
 Нас оточує неймовірно цікавий та неповторний світ. Але одне не дає людям спокою – його незвіданість. Ось наприклад: щоденно ми маємо можливість спостерігати за  життєво важливим для людей денним світилом – Сонцем – великою, гарячою та жовтою кулею, яка поважно «крокує» по голубій блакиті неба. Але тут напрошується запитання: відомо, що змішуючи фарби жовтого та синього кольору, отримаємо зелену. Тоді чому ми ніколи не спостерігаємо на небі зелених відтінків (окрім райдуги, яка виникає лише під час дощу), адже і жовтий, і синій відтінки там присутні завжди?

Інше запитання є не менш цікавим. Відомо, що зірки, котрі ми бачимо на нічній небесній сфері мають різний колір: такі як наше Сонце – жовті, але бувають і голубі, і оранжеві, і червоні, і білі.  Це залежить від температури світила:  найгарячіші мають голубуватий відтінок, а найхолодніші – червонуватий. Але чому ні ми, ні професійні астрономи володіючи супертехнікою, не спостерігали ніколи зелених зірок? До речі, всім відомо, що максимум випромінювання нашого Сонця припадає саме на зелену ділянку спектра (Сонце – зелена зірка!), а чутливість нашого ока до зеленого є найвищою.

Спробуємо дати відповідь на отримані запитання.

Голуба зірка

Головна причина відсутності зеленого - у будові та структурі нашого ока. Сітківку ока людини складають світлочутливі нервові закінчення – колбочки, котрі можуть реагувати лише на три кольори: синій, червоний та зелений. Для того, щоб наше око могло розгледіти якийсь колір, необхідно, щоб інших двох було значно менше. Зорі випромінюють в широкому діапазоні, а зелений колір знаходиться  посередині спектру, і тому зливаючись з іншими кольорами доходить до нас у вигляді білого кольору. Сонячний спектр сприймається оком людини достатньо рівно, що зумовлює однакову реакцію на освітлення всіх 3-х типів колбочок. Саме це зумовлює сприйняття нами білого кольору. Якщо зсувати спектр Сонця в червону область спектру, то спочатку зменшиться реакція (збудження) синіх колбочок, що зумовить сприйняття нами пожовтіння білого кольору. При подальшому зсуві в довгохвильову частину спектру пропадатиме зелена складова, що призведе до почервоніння.

Правда існує можливість побачити край зеленого диску нашого Сонця: при ідеальних погодних умовах під час заходу можна спостерігати останній промінчик світила, і він буде саме зеленого кольору. Кажуть, що це явище можуть побачити лише обрані.



Доцільно прочитати:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...