22.10.12

Космічні катастрофи

    Гігантські вибухи у Всесвіті


Планетарна катастрофа


1. Зіткнення комети з Юпітером.

           У 1994 році 20 уламків комети Шумейкера-Леві 9 впали на Юпітер, спричинивши  велетенське виділення енергії. Дане явище мали  можливість спостерігати астрономи-любителі у свої телескопи. Найбільший уламок комети спричинив вибух у 100 разів більший за весь ядерний потенціал Землі.
До речі, про Юпітер. Дана планета-гігант виконує для нас, землян, функцію охоронця, який своїм надмасивним тілом  притягує всі небезпечні об’єкти, які вперто намагаються поцілити в голубу планету.




2. Астероїд на півострові Юкатан.
      
        Більш потужний вибух, за розрахунками вчених, відчула наша празем ля 65 млн років тому. Астероїд розміром 10 км врізався в нашу планету у півострів Юкатан.  Внаслідок зіткнення виділилась колосальна кількість енергії, утворивши величезний кратер Чіксолук. Наслідок цього вибуху для флори та фауни Землі  були катастрофічними – вимерли динозаври, звільнивши місце для розвитку ссавців та людей. То ж людство має завдячувати Всесвіту за цю планетарну катастрофу.





3. Зіткнення на Марсі.
      
          Аналогічні зіткнення протягом свого життя переживали і інші планети. Прадавній Марс зустрівся із велетенським (розміром з Плутон) астероїдом. Наслідок зустрічі – велетенський викид енергії та гігантський кратер, який займає площу рівну 40% площі поверхні планети.







4. Тея та Земля.
    
        Зіткнення планет з астероїдами для космосу не є рідкістю. Такі події відбуваються відносно досить часто. На зорі створення Сонячної системи, 4,6 млрд  років тому наша Земля була гарячою пустелею, поверхня якої була забарвлена в червоно-чорні кольори.  Саме в цей час астероїд Тея «догнав» нашу планету та внаслідок зіткнення, передав Землі всю свою кінетичну енергію. Зіткнення відкололо частину земної кори та викинуло її у космос. Правда, земне тяжіння не відпустило їх далеко, тим самим дозволивши сформувати Місяць – природній супутник Землі. Без цього супутника життя на планеті не було би таким спокійним, адже Місяць виконує стабілізуючу функцію для обертання самої Землі, та з часом уповільнив, внаслідок дії гравітаційних припливних сил, її обертання.

5. інші катастрофи.

        Зіткнення планет (планет з астероїдами) відбуваються не лише у Сонячній системі. Шукаючи екзопланети, астрономи виявили навколо зорі, в напрямку сузір’я Овна, дуже багато пилу, який на їх думку, утворився внаслідок зіткнення небесних тіл розміром як Земля чи Венера. Жодна з планет такого зіткнення пережити не може, а кінетична енергія їх руху зумовила руйнування цих небесних тіл.


Доцільно прочитати:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...