21.02.21

Марс стає ближче

Марсохід NASA "НАПОЛЕГЛИВІСТЬ" 
наполегливо досліджує Марс

Марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість") 

успішно приземлився на поверхню Червоної планети.


Марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість") успішно приземлився на поверхню Червоної планети і вже надіслав  перші фото. Perseverance також буде запускати над Марсом перший в історії крихітний гелікоптер Ingenuity вагою менше двох кілограмів.

Посадка на Марс вважається одним із найскладніших завдань у космонавтиці, оскільки в цієї планети є атмосфера. Минулі місії дуже часто завершувалися невдачею. Але цього разу за "7 хвилинами жаху", упродовж яких апарат спускався на поверхню планети, послідувала успішна посадка.

Передані з борту марсохода дані про успішне приземлення в центрі управління польотом зустрічали бурхливими аплодисментами. "Можу вас порадувати, що апарат, як мені здається, перебуває в чудовому стані", - сказав заступник керівника проєкту Метт Воллес. "Ми опинилися на хорошій рівній точці, модуль нахилений тільки на 1,2 градуса, - розповідає керівник групи посадки Ален Чен. - Тому нам вдалося вдало найти місце для парковки, і тепер марсохід у безпеці".

Perseverance також послугує скаутом для майбутніх марсоходів - досвід успішної посадки спростить завдання для наступних місій.


На першій світлині - те, що відбувалося за кілька секунд до його приземлення на Марс 19.02.2021р. Це фото - скріншот відеозапису, який Perseverance відправив разом із іншими даними, зокрема технічною інформацією про свій стан (наразі всі його системи в нормі). Зображення зроблено зі ступеня ракети "Атлас-5", яка спустила марсохід на поверхню планети. Головний інженер проєкту Адам Стелцнер вважає, що цей знімок увійде в історію космонавтики. "На ньому можна побачити пил, здійнятий двигуном. Ймовірно, ми в двох метрах від поверхнею Марсу". "Ви можете бачити троси, які утримують марсохід під ступенем ракети. І обкручений навколо тросу кабель, який передає всі електричні сигнали зі ступеня на комп'ютер всередині марсохода - зокрема одиниці та нулі, якими передано це зображення", - додав Стелцнер.

 

Друге кольорове фото у високій якості - кадр зроблений вже самим марсоходом.

 

Третє кольорове фото швидше технічне - на ньому видно одне з шести коліс Perseverance і поверхню планети.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...