03.01.21

Ми та Галактика

Сонячна Система та Чумацький Шлях

Швидкість нашого руху навколо центру Галактики 

більша й ми до нього ближче...


Сонце разом зі своїми планетами рухається навколо центра Галактики швидше й лежить до надмасивної чорної діри, що міститься в ньому, ближче, ніж досі вважали астрономи. Такі результати отримали японські радіоастрономи, які на підставі тривалих спостережень уклали мапу положень об’єктів та швидкості їхнього руху в нашій галактиці.

Швидкість руху Сонячної системи становить 227 км/с, тобто вона вища, ніж значення 220 км/с, яке визнане Міжнародним астрономічним союзом (МАС), як офіційне. Водночас її відстань до центра Галактики становить 25800 світлових років. Це ближче, ніж значення 27700 світлових років, якого з 1985 р. дотримується МАС.

Мапа положень та швидкості руху об’єктів Молочного Шляху. Стрілки показують дані про положення та швидкість для 224 об'єктів, які науковці використовують для моделювання будови нашої галактики. Суцільні чорні лінії показують положення спіральних рукавів Галактики. Кольори позначають групи об’єктів, що належать одному й тому рукаву. Тло — імітаційне зображення. Фото з сайту https://phys.org


Показану на фото мапу, астрономи побудували на основі астрометричного каталогу VERA (VLBI Exploration of Radio Astrometry — радіоастрометричне дослідження із радіоінтерферометрією з наддовгою базою) та інших спостережних даних.

Проєкт VERA розпочато в розпочато у 2000 р. для виявлення структур Чумацького Шляху і вимірювання просторових швидкостей його об’єктів. VERA використовує техніку, відому як інтерферометрія, для поєднання даних радіотелескопів, розкиданих по японському архіпелагу. Це дає змогу отримати таке ж просторове розділення, яке мав би радіотелескоп діаметром антени 2300 км. Точність вимірювання, досягнута з цією роздільною здатністю, така, що можна було б із Землі розрізнити пенні (монету в один цент) США, розміщений на поверхні Місяця.

За інф. з сайта https://phys.org


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...