06.07.19

В пошуках НОВОЇ Землі

ТІГАРДЕН та її екзопланети
Instituto de Astrofísica de Canarias

Астрономи з проекту CARMENES виявили дві екзопланети у зірки Тігарден, яка знаходиться всього в 12,5 світлових роках від Сонця. Обидві планети схожі за розмірами і масою на Землю і знаходяться в зоні золотоволоски, що робить цю систему однією з найцікавіших для вивчення за допомогою великих наземних телескопів. Стаття опублікована в журналі «Astronomy & Astrophysics».

З часу перших відкриттів екзопланет на початку 1990-х років понад 800 екзопланет були виявлені за допомогою методу радіальних швидкостей і кілька тисяч - за допомогою методу транзитної фотометрії. Однак лише деякі з цих планет знаходяться на орбітах навколо карликів класу М, які широко поширені. Астрономам відомі лише дві планетні системи, ефективні температури зірок в яких нижче трьох тисяч кельвінів. Це Проксима Центавра (найближча до Сонця зірка) з однієї землеподібною планетою, і TRAPPIST-1, який знаходиться в 39,5 світлових роках від Сонця і має сім'ю планетами. Мала кількість таких відкриттів пов'язана з тьмяністю зірок-господарів і складністю спостережень.

Зірка Тігарден знаходиться в 12,5 світлових роках від Землі в сузір'ї Овна, вона являє собою старий (понад 8 мільярдів років) червоний карлик спектрального типу M7. Її ефективна температура становить 2904 К, маса - 0,089 маси Сонця, а радіус - 0,107 радіуса Сонця. Зірка вкрай тьмяна, через що її відкрили лише в 2003 році. Цікавою особливістю зірки Тігарден є те, що вона знаходиться дуже близько до площини орбіти Землі навколо Сонця і гіпотетичний спостерігач в цій системі зможе спостерігати проходження по Сонцю в період з 2044 року по 2496 р. Землі, Меркурія і Марса.

Група астрономів з проекту CARMENES, яка шукає невеликі екзопланети поблизу маломасивних і близько розташованих до Землі зірок, повідомляє про виявлення двох планет, розташованих на орбітах навколо зірки Тігарден. Спостереження за зіркою велися близько трьох років, в них брали участь кілька наземних обсерваторій, а самі планети були відкриті за допомогою методу променевих швидкостей.

Положення планет та екзопланет  (а також Teegarden’s Star b и c) поблизу ЗОНИ ЖИТТЯ


Оцінки мас планет Teegarden's Star b і c рівні, відповідно, 1,25 і 1,33 мас Землі, а періоди обертання навколо зірки становлять 4,91 і 11,4 земних дня. Вони знаходяться в зоні населеності і трохи більші за Землю. Передбачається, що вони можуть бути кам'янистими, мати залізне ядро ​​або покриті океаном. Ці дві екзопланети відносяться до числа планет з найменшою масою, виявлених на сьогоднішній день і є дуже цікавими цілями для телескопів ELT і TMT, які будуть в подальшому їх спостерігати і, можливо, отримають їх прямі зображення.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...