19.07.18

Супутники Юпітера (продовження)

Царство Юпітера
 12 нових місяців

Нові супутники Юпітера...


Вчені з Інституту Карнегі (США) завили, що знайшли 12 нових супутників Юпітера. Відтепер їх загальна кількість становить 79! Команда помітила ці "місяці" Юпітера, коли шукала віддалені об'єкти Сонячної системи.

Тож, на сьогодні Юпітер має найбільшу кількість небесних об'єктів, які тримає навколо себе. Як інформує NASA, яка виклала відео про нові супутники Юпітера у своєму Твіттері, на сьогодні 53 три "Місяця" підтверджені і названі, інші 26 чекають офіційного підтвердження відкриття, перш ніж вони будуть названі. 

"Я б дещо уточнив: на сьогодні було відомо про 63-68 (за різними даними) супутників Юпітера, — каже Експрес Онлайн Анатолій Відьмаченко, завідувач відділом Фізики планетних систем ГАО НАН України. — Власне, ця відмінність у 5 супутників пояснюється тим, що вони начебто перебувають під впливом Юпітера, але можуть відірватися від нього, відповідно, не можуть бути названі супутниками".


Як розповідає вчений, відкриття 12 нових супутників, що насправді є визначною для астрономії подією, відбулося цілком випадково. "Ця група вчених вже кілька років намагається відкрити так звану дев'яту планету Сонячної системи. І хоча якби така існувала, вона б давно була відома, вчені продовжують розвідку далеких ділянок Сонячної системи, використовуючи спеціальну апаратуру. І так сталося, що в одну з ділянок вивченні потрапив Юпітер. І вчені помітили не лише ті супутники, які він показував раніше, підсвічуючи собою те, що ближче, а й об'єкти, які перебували далі від газового гіганта, але зазнавали дію його гравітації".

Нові супутники

Знайдені місяці Юпітера мають порівняно невеликі розміри – близько 1-2 миль у діаметрі (до 3,2 км). Учені умовно поділили їх на три типи. До першої категорії віднесли два супутника, які обертаються в одному напрямку з планетою, а до другої – дев’ять місяців, які обертаються в протилежному напрямку на відстані 15,5 млн миль (24,9 млн км) від Юпітера.

До третьої категорії потрапив місяць під назвою Valetudo, який обертається в одному напрямку з Юпітером, але в протилежному із «сусідами». Подібна аномалія рано чи пізно може призвести до зіткнення, вважає астроном Інституту Карнегі Скотт Шеппард. «Це як їхати по шосе не в той бік», – коментує рух місяця Шеппард. 
На його думку, Valetudo може бути залишком великого місяця, який з часом просто перетворився на пил. Учені припускають, що всі відкриті супутники колись були трьома великими планетами, які з часом розвалилися з невідомої причини. На користь теорії говорить наявність у супутників загальних характеристик.

Дослідники випадково виявили десять нових місяців Юпітера в березні 2017 року за допомогою 4-метрового телескопа Blanco в Чилі, а в червні – ще два супутники планети. Науковці повторно спостерігали за планетою за місяць і в травні цього року, щоб підтвердити своє відкриття.

Царство Юпітера

Тепер на вчених очікує детальна робота із вивчання нововиявлених супутників.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...