14.11.15

V774104

V774104 - найвіддаленіша карликова  планета Сонячної системи


Транснептуновий об'єкт V774104

Астрономи відкрили таємничу карликову планету, яка знаходиться на відстані, втричі більшій, ніж відстань від Сонця до Плутона, і яка вважається тепер найдальшим об'єктом нашої Сонячної системи.

Про відкриття цієї карликової планети, V774104, було оголошено у вівторок на зборах Американського астрономічного товариства, що проходили поблизу столиці США.

Ця карликова планета знаходиться на відстані 15,4 мільярдів кілометрів від Сонця.

Припускають, що її діаметр становить від 500 до 750 кілометрів.


Скотт Шеппард, астроном і співробітник Інституту Карнегі у Вашингтоні, оголосив про це відкриття і сказав, що орбіта загадкового об'єкта залишається в даний час невідомою.

Відкриття було зроблено за допомогою восьмиметрового телескопа «Субару», що належить Японії та розміщеного на Гаваях.

Раніше найвіддаленішим об'єктом Сонячної системи, вважалася карликова планета під назвою Еріда (відкрита у 2005 році), яка знаходиться на відстані 97 астрономічних одиниць (1 а.о. дорівнює середній відстані від Землі до Сонця) від нашої зірки. Об'єкт V774104 знаходиться на відстані 103 астрономічних одиниці від Сонця.

«Відкриття карликової планети V774104 стало новим підтвердженням того, що Сонячна система більша, ніж ми думали, - сказав Джозеф Бернс, професор астрономії з Корнельського університету, США. - Нам потрібно ще трохи часу, щоб розрахувати орбіту цього об'єкта і визначити його точний розмір, однак ми вважаємо, що цей об'єкт досить великий, оскільки його видно здалеку ».


Читати про Транснептунові об'єкти (http://tshumak.blogspot.com/2014/03/blog-post_28.html)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...