09.03.15

Марс

Марс у давнину

Голубий Марс


Нові карти розподілу води в атмосфері Марса показують, що колись давно, можливо, до однієї п’ятої поверхні Червоної планети була вкрита водою. Подальше уточнення цих карт може допомогти в пошуках резервуарів води під поверхнею Марса, вважають науковці. Результати нового дослідження оприлюднив журнал Science.


Марс у давнину був мокрим

Хоча нині поверхня Марса холодна й суха, є багато свідчень того, що річки, озера і моря вкривали Червону планету кілька мільярдів років тому. Оскільки життя на Землі існує практично скрізь, де є рідка вода, деякі дослідники вважають, що воно могло виникнути на Марсі, коли він був мокрим. Життя може існувати там навіть зараз, приховане у водоносних горизонтах під поверхнею.

На світлині — художнє уявлення про вигляд того самого району Марса нині (ліворуч) і в стародавні часи, коли океан покривав 20 відсотків поверхні Марса. Фото з сайта www.space.com.

Багато невідомо про те, як Марс втратив воду і скільки її у рідкому стані може бути під поверхнею планети. Один із способів вирішити ці загадки полягає в аналізі видів молекул води в атмосфері Марса. Як відомо, є звичайна вода (молекулу такої води утворюють два атоми водню і одного атома кисню) і важка вода (до складу молекули входить дейтерій). Ці різновиди води мають не схожі властивості, а тому вивчаючи співвідношення дейтерію до водню в марсіанській воді, що є нині в атмосфері планети, дослідники оцінили кількість усієї води, яка могла бути на Марсі. Близько 4,5 мільярда років тому Марс, можливо, мав достатньо води, щоб покрити до 20 відсотків планети. Науковці припускають — Червона Планета все ще володіє значними підповерхневими резервуарами води.


Дослідження було виконано упродовж 2008 — 2014 рр. за допомогою Дуже великого телескопа (Very Large Telescope, Чилі) Європейської південної обсерваторії, а також інфрачервоного телескопа (Infrared Telescope Facility) та інструментів обсерваторії Кека (Гавайї).


За інф. з сайта www.space.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...