22.04.14

Kepler-186f

Відкрито потенційно населену екзопланету розміром із Землю



Де ви, друзі по розуму?

Науковці, що працюють з космічним телескопом «Кеплер» відкрили першу екзопланету, розміри якої співмірні з розмірами Землі, і яка міститься в зоні життя материнської зорі. Тобто в тому районі планетної системи, де вода може існувати у трьох агрегатних станах — твердому, рідкому і газоподібному. Результати досліджень оприлюднено 17 квітня поточного року під час телеконференції, організованої NASA, а 18.04.2014 р. в журналі Science опубліковано статтю.
Екзопланету  назвали Кеплер-186f. Її розміри лише на десять відсотків більші, ніж розміри Землі, але маса і склад невідомі. 

Вона обертається навколо зорі — червоного карлика Kepler-186, що лежить в сузір’ї Лебедя на відстані майже 500 світлових років від Землі. Період обертання планети становить 130 днів, а відстань до зорі відповідає відстані між Юпітером і Сонцем. У планетній системі Kepler-186 відомо ще чотири планети, що лежать ближче до зорі, ніж Кеплер-186f.

20.04.14

Сузір’я Кассіопеї

Як відшукати на зоряному небі сузір’я Кассіопеї?

Сузір’я Кассіопеї

Яскраві зорі Кассіопеї «малюють» на небі чи то перевернуту догори ногами й розтягнуту літеру М нашої абетки, чи то латинську W. Її варто шукати в околицях північного полюса світу, бо сузір’я Кассіопеї належить до тих, що в наших краях (в Україні) упродовж року не заходить за горизонт. Під час пошуків пам’ятайте — вигляд зоряного неба внаслідок обертання небесної сфери змінюється, а тому Кассіопея також змінює своє положення відносно горизонту. Для прикладу такі зміни для 15 березня поточного року показано на малюнку, наведеному нижче.
 

06.04.14

Програма з астрономії


Орієнтовний перелік теоретичних питань до ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії



1. Зоряне небо та рухи світил.
1.1. Зоряне небо
Зоряне небо та небесна сфера. Сузір’я та найяскравіші зорі на небі й у північній півсфері. Добове обертання небесної сфери. Зміна вигляду зоряного неба в різні пори року. Орієнтування за Сонцем, сузір’ями і Полярною зорею на місцевості і за часом.
Одиниці відстаней в астрономії. Паралакс: річний, добовий. Видима зоряна величина, абсолютна зоряна величина та зв'язок між ними.
1.2. Небесна сфера і добовий рух світил
Точки і лінії небесної сфери. Залежність висоти полюса світу від географічної широти місця спостереження.
Горизонтальна та екваторіальні системи координат. Явища пов’язані з добовим обертанням Землі: схід та захід світил, кульмінації світил (моменти кульмінацій та висоти). Рефракція. Зоряні каталоги і карти.
Видимий рух Сонця. Екліптика.
1.3.Час та календар
Принципи вимірювання часу (шкали вимірювання і системи відліку). Зоряний час. Сонячний час: справжній і середній. Рівняння часу. Шкала всесвітнього часу. Шкала атомного часу. Координований всесвітній час. Системи відліку: місцевий, всесвітній, поясний час та зв’язок між ними. Лінія зміни дат. Літній та зимовий час. Календар. Сонячні, місячні та місячно-сонячні календарі. Юліанський та григоріанський календарі.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...