22.04.14

Kepler-186f

Відкрито потенційно населену екзопланету розміром із Землю



Де ви, друзі по розуму?

Науковці, що працюють з космічним телескопом «Кеплер» відкрили першу екзопланету, розміри якої співмірні з розмірами Землі, і яка міститься в зоні життя материнської зорі. Тобто в тому районі планетної системи, де вода може існувати у трьох агрегатних станах — твердому, рідкому і газоподібному. Результати досліджень оприлюднено 17 квітня поточного року під час телеконференції, організованої NASA, а 18.04.2014 р. в журналі Science опубліковано статтю.
Екзопланету  назвали Кеплер-186f. Її розміри лише на десять відсотків більші, ніж розміри Землі, але маса і склад невідомі. 

Вона обертається навколо зорі — червоного карлика Kepler-186, що лежить в сузір’ї Лебедя на відстані майже 500 світлових років від Землі. Період обертання планети становить 130 днів, а відстань до зорі відповідає відстані між Юпітером і Сонцем. У планетній системі Kepler-186 відомо ще чотири планети, що лежать ближче до зорі, ніж Кеплер-186f.


На світлині показано порівняльні розміри планетної системи Кеплер-186 і внутрішньої частини Сонячної системи




«Це перша виявлена екзопланета розміром із Землю, що лежить в населеній зоні навколо іншої зорі», — говорить провідний автор дослідження Еліза Кінтана (Elisa Quintana) з Інституту SETI і Дослідницького центра Еймса (NASА). «Пошук таких планет є основним завданням космічного телескопа “Кеплер”. Червоні карлики (належать до спектрального класу М — Ред.) — дуже поширений тип зір головної послідовності. Понад 70 відсотків з сотень мільярдів зір у нашій галактиці є М- карлики».

Зелена зона зірки

Екзопланету виявлено за допомогою методу транзитів (яскравість зорі постійно контролюють протягом певного часу; будь-які провали в яскравості вказують на проходження по диску зорі ймовірної планети), який використовує космічний телескоп «Кеплер». Окрім цього науковці за допомогою спостережень на телескопах «Близнюки-Північній» і «Кек II» (обсерваторія Мауна –Кеа на Гаваях) підтвердили наявність саме планети, а не, наприклад, зорі — компаньйона.

Пропоную переглянути https://www.youtube.com/watch?v=J2ohX-hOGpQ



 За інф. з сайта www.universetoday.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...