13.11.14

"Філи" на кометі

Дослідження комети Чурюмова-Герасименко 

або місія "Розетта"


Одіссея Розетти
12 листопада 2014 року о 17 год 35 хв київського часу космічний модуль «Філи» (Philae) здійснив посадку на ядро комети
 
 
На Землі ми дізналися про результати цієї складної операції о 18 год 02 хв, по радіосигналу від «Філи», оскільки радіосигналу потрібен час, щоб подолати 500 мільйонів км від комети до нашої планети. 
Посадка космічного апарата на поверхню небесного тіла — не така вже й легка справа. Упродовж космічної ери (розпочалася з 1957 р.) людство спромоглося посадити космічні зонди на поверхні шести тіл Сонячної системи — Місяця, Венери, Марса, Титана і двох астероїдів. На ядро комети, що рухається у 40 разів швидше, ніж куля, посадка в найближчу середу була першою в історії.


Модуль «Філи» від'єднався від космічного апарата «Розетта» на висоті 22 км над ядром комети. Далі він повільно упродовж 7 годин здійснював спуск на його поверхню. Далі «Філе», згідно з планом,  протягом  двох днів виконає дослідження речовини ядра комети. Для цього його оснастили різноманітними приладами (навіть буровою установкою). 
 
На світлині показано уявлення художника про розташування модуля «Філи» на поверхні ядра комети 67P / Чурюмова-Герасименко. Зображення з сайта ЄКА
Завдяки сучасним засобам комунікації (телебачення й Інтернет) маємо змогу спостерігати за цією подією прямо, тобто в реальному часі. Європейське космічне агентство 12 листопада з 17.00  вело пряму телевізійну трансляцію (http://www.esa.int/esatv/Television) завершального етапу посадки модуля «Філи». Окрім цього, пряму трансляцію здійснювала NASA. 

Нагадаємо, що космічний апарат «Розетта» прибув до комети 67P / Чурюмова-Герасименко у серпні поточного року й буде супроводжувати її до літа наступного року. У липні 2015 р. комета пройде перигелій найближчу до Сонця точку своєї орбіти.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...