21.10.13

ISON - комета століття?

Комета C/2012 S1 (ISON)



Комета C/2012 S1 ( ISON ), сфотографована 11 жовтня 2013 . На світлині чітко видно маленьку голову та зеленувате світіння хвоста. За колір відповідають молекули вуглецю. Фото: Terry Hancock

Де знаходиться комета ISON зараз? Які її характеристики? Чи стане ISON кометою століття?

Комета C/2012 S1 (ISON) наближається до Сонця. 28 листопада 2013 небесна мандрівниця пройде перигелій, зблизившись з Сонцем до мінімальної відстані в 1165000 кілометрів. Багато астрономів сподіваються, що до цього часу розігріта сонячним теплом комета сильно додасть у яскравості й стане видимою навіть на денному небі!

Будова комети ISON?
Як і більшість комет, ISON являє собою «грудку брудного снігу», брилу льоду, з вкрапленнями пилу, замерзлих газів і скельних порід. У міру наближення до Сонця брила поступово нагрівається, і лід починає танути, перетворюючись в умовах космосу відразу в газ (такий процес, коли лід перетворюється в газ, минаючи рідку фазу, називається сублімацією ). Разом з  льодом, який випаровується, вивільняються і вморожені в нього порошинки. У результаті навколо ядра комети утворюється величезна газопилова оболонка - кома або голова комети. Ця оболонка частково відбиває сонячне світло (її пилова складова), частково світиться самостійно під його впливом (газова складова).

Надалі сонячний вітер і тиск сонячного світла відкидають газ і пил з коми назад, витягаючи голову комети в довгий хвіст або навіть хвости. Як відомо, великі і яскраві хвости спостерігаються у комет, що знаходяться неподалік від Сонця. Зараз, коли комета ISON перетнула орбіту Марса, у неї вже розвинувся зеленуватий хвіст, за колір якого відповідають молекули вуглецю C2. У міру наближення до зірки хвіст комети ISON буде ставати яскравішим і рости в розмірах.

Чому ж саме комета C/2012 S1 ( ISON ) отримала таку популярність?

Вся справа в її орбіті. 28 листопада комета зблизиться із Сонцем до відстані в 1,16 мільйона км, що досить близько. Фактично, C/2012 S1 (ISON) пірне у верхні шари сонячної атмосфери! Такі комети називаються кометами, котрі зачіпають Сонце (sungrazing comets) .
Особливо примітний той факт, що такі комети, якщо вони виживають після зближення з надгарячою зіркою, можуть стати дуже яскравими. Деякі з навколосонячних комет було видно навіть вдень  Астрономи сподіваються, що в грудні 2013 року C/2012 S1 (ISON) стане найяскравішою комето , що спостерігалася в північній півкулі Землі, починаючи з 1997 року. 

Шлях комети ISON по небу в період з 1 жовтня до перигелію 28 листопада 2013 . Малюнок: Великий Всесвіт / Stellarium.
Де зараз комета ISON на небі?

Аж до 28 листопада, дати перигелію, комета ISON видна вранці. До 5 листопада небесна мандрівниця знаходиться в сузір'ї Лева, потім в період з 5 по 22 листопада - в сузір'ї Діви. Після 22 листопада кометарухатиметься по сузір'ю Терезів, а перигелій зустріне в сузір'ї Скорпіона .
Після зближення з Сонцем комета переходить на вечірнє небо. Починаючи з грудня буде видна в сузір'ях Змієносця, Змії, потім пройде по сузір'я Геркулеса.

Найяскравіша зоря Лева Регул, Марс та комета ISON на небі 18 жовтня 2013 року.

Комета ISON в цифрах. (Узагальнимо деякі  дані про комету ISON).

Відкрита 21 вересня 2012 року. На момент відкриття перебувала в 6,3 рази далі від Сонця , ніж Земля , і мала блиск 18,5m .
Орбіта комети близька до параболічної . Ексцентриситет дорівнює 1,0000021. 28 листопада проходить перигелій на відстані 0,01244 астрономічних одиниць  від центру Сонця ( 1860998 км ) або 0,00779 а . е. від його поверхні ( 1164656 км) . Надалі , віддаляючись від Сонця пройде на відстані 0,42917 а . е. від Землі , що дорівнює приблизно 64 мільйонам кілометрів.
Аж До 28 листопада комета ISON видно на ранковому небі , в жовтні подорожуючи по сузір'ю Лева, 5 листопада переходячи в сузір'я Діви, а 22 листопада - в сузір'я Терезів. Перигелій комета зустріне в сузір'ї Скорпіона, після чого переходить на вечірнє небо, пройшовши по сузір'ях Земееносца, Змії і Геркулеса .
Розміри ядра комети складають близько 3 км, у всякому разі не перевищують 5 км .

Натхненник http://www.biguniverse.ru
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...