26.08.12

Сильніший поїдає слабшого


Сильніший поїдає слабшого

Космічний канібалізм

Чумацький шлях – наша рідна галактика, в якій мільйони найрізноманітніших зірок, більшість з яких як правило мають планетні системи. Правда придатних для нашого з вами життя там є не так уже і багато. Світ зірок, планет, комет, астероїдів є захоплююче цікавим, красивим але водночас і жорстоким. За цим неймовірним світом пильно стежать творіння рук людських – телескопи, і серед них поважне місце займає уже старійшина – телескоп Хаббл.
 
WASP-12 є жовтим карликом, котрий знаходиться на відстані в 600 світлових років від Землі в сузір’ї  Візничого. Таких зірок у нашій галактиці – безліч, проте не всі вони володіють екзопланетами. Навколо WASP-12 на дуже близькій відстані від свого сонечка знаходиться планета, названа WASP-12b. Рік на цій гарячій планеті триває всього 1,1 день, а нагрівається вона до температури 2 800 градусів по Фаренгейту. Велике гравітаційне поле зірки розтягує планету, надаючи їй форму регбійного м’яча. Атмосфера ж планети суттєво збільшилась, і виплескує свій матеріал на зорю. А небесне світило, із задоволення пожирає матеріал планети. Не мине і 10 млн. років, як планета буде повністю поглинута зорею-канібалом.

Дякуючи телескопу Хаббл, ми маємо можливість спостерігати за цим неоднозначно трактованим дійством, адже тут сильніший поглинає слабшого.
Дана екзопланета була відкрита дякуючи United Kingdom's Wide Area Search for Planets (WASP) у 2008 році.

Доцільно прочитати:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...