24.08.12

Космічне сміття


Космічне сміття – загроза дійсна чи уявна?

ДТП космічного масштабу
10 лютого 2009 року  відбувся перший випадок у космосі, котрий заставив задуматись. Виведений із експлуатації супутник зв’язку «Космос-2251» зіткнувся на висоті порядку 800 км з американським комерційним супутником «Іридіум-33». В результаті катастрофи космічного масштабу утворилось близько 600 уламків. Нам вони нічим не загрожують, але для космонавтів у їх бляшаних конструкціях вони несуть смертельну небезпеку, адже їх швидкість сягає 8 000 м/с(!!!).
Кількість космічного сміття на навколоземній орбіті



Кількість космічного сміття невпинно зростає
Це не поодинокі інциденти в космосі. Враховуючи побутове сміття самих космонавтів та численні експедиції на навколоземні орбіти, проблема забруднення космічного простору невпинно загострюється.  Більшість обєктів кружляють на висотах від 200 до 2 000 кілометрів, причому максимум концентрації   непотребу припадає на висоти 750-800 км. Всі частинки розміром більшим від 10 см відслідковуються відповідними службами.


Країни – забрудники космічного простору  (лише каталогізовані  обєкти, у %)

 
Просторова густина сміття в залежності від висоти орбіти (лише каналізовані обєкти розмірами більшими 10 см


Космічний простір борознять не лише тисячі супутників, разом з ними пливе і космічне сміття.

На земній орбіті літають понад 14 тис. Уламків ракет, частини космічних станцій і багато-багато чого іншого. Фахівці говорять про те, що орбітальне сміття рухається в 10 разів швидше кулі, воно може залишатися на земній орбіті сотні років.

Був складений рейтинг країн, які найбільше зробили космічного сміття.
Серед космічних «грязнуль» лідером є США, за ними числиться 3 999 одиниць сміття. 
На другому місці Росія з 3 691 одиниця.
Закриває трійку лідерів Китай (3 475).
Франція (547) і Японія (266) займають четверте і п’яте місця.

Як повідомляє Європейське космічне агентство, над нашою планетою кружляє порядку 170 млн різнокаліберних шматків сміття. Щодня кількість таких «відходів» стрімко збільшується. Такі забруднення незабаром стануть становити загрозу як для вже запущених апаратів, так і для нових систем.

Вчені повідомляють, що, за одним із сценаріїв розвитку подій на навколоземній орбіті, космічне сміття може стати причиною повної непридатності ближнього космосу для використання.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...