01.10.14

Туманність Андромеди

Як знайти на зоряному небі Туманність Андромеди?

Шукаємо М 31

Побачити Туманність Андромеди на зоряному небі не складно. Її видима зоряна величина становить 3,4 (найслабкіші зорі, які бачить людина без допомоги оптичних приладів, мають видиму зоряну величину 6,0). Треба тільки знати місце на небі, де шукати, й час, коли її видно. В Україні це найкраще робити восени, адже в цю пору року в нашому краї сузір’я Андромеди піднімається високо над обрієм увечері. Звісно, бажано шукати Туманність Андромеди на темному, мало засвіченому міськими вогнями, зоряному небі. Великі міста з їх світлим небом майже не дають шансу побачити її без допомоги оптичних приладів. 



Найперше, що треба зробити, вирушаючи на пошуки Туманності Андромеди, — знайти на небі великий зоряний квадрат (його добре видно на мал.1). Хоча він є крилом Пегаса, але зоря, що позначає його верхню ліву вершину, належить не тільки до сузір’я Пегаса. Вона одночасно є найяскравішою зорею в сузір’ї Андромеди. Тут, мабуть, доречно згадати цікаву колізію, що трапилася тоді, коли астрономи проводили межі між сузір’ями (розпочався цей процес у 1922 р., а закінчився тільки на початку 30-х років ХХ ст.). Щоб віднести зорю до одного із сузір’їв, треба було або відрізати частину крила Пегаса, або вчинити ще жахливіше — відтяти голову Андромеді (на старовинних зоряних картах саме ця зоря позначає голову красуні Андромеди). Астрономи вчинили мудро — зоря належить одночасно обом сузір’ям.



Мал. 1. На світлині — вигляд зоряного неба в тій його частині, де міститься сузір’я Андромеди. Туманність Андромеди видно у вигляді маленької туманної цятки (на неї вказує стрілка). Фото виготовлено за допомогою електронного планетарію «Stellarium».

Від вершини квадрата Пегаса відходить ліворуч і трохи вгору ланцюг з чотирьох яскравих зір. Треба зупинити погляд на другій із них, а потім спрямувати погляд трохи вище — на зорю, що міститься вище ланцюга, а далі — ще вище, на ще одну зорю, яка лежить приблизно на такій самій відстані, як перша від зоряного ланцюга. Вам вдалося знайти цю зорю? Тоді в її околі (ліворуч) видно Туманність Андромеди.
За допомогою невеликого бінокля, наприклад, з 50 мм об’єктивом (апертурою) і 10-кратиним збільшенням, то шанси побачити Туманність Андромеди - значно вищі. 
Мал. 2. На світлині показано вигляд туманності Андромеди в бінокль. Фото з сайта http://binocularsky.com.
Насамкінець. Не важливо, маєте ви бінокль чи телескоп. Найважливіше, як на наше переконання, побачити Туманність Андромеди на власні очі. А це можна зробити і не користуючись оптичними помічниками. Її варто побачити зважаючи хоча б на те, що це найдальше світило на зоряному небі Землі, яке можуть бачити наші очі. А ще, спостерігаючи Туманність Андромеди, ви реально подорожуєте в часі. Адже її світло, що потрапляє до вашого ока під час спостережень, покинуло цю галактику понад 2,5 млн років тому. Тоді на Землі тільки розпочиналась епоха палеоліту, тобто кам’яний вік, і до появи сучасної людини (Homo sapiens) було ще дуже далеко...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...