14.08.24

Подвійні зорі


Спостереження подвійних зір  







Фізично подвійні зорі

Відомо, що подвійні зорі —це зоряні системи, що складаються з двох зір, які обертаються навколо їх загального центру мас. Системи двох або більше зір називають зоряними системами. Ці об'єкти, особливо віддалені, часто здаються неозброєному оку єдиною точкою світла, а потім виявляються як множинними системами іншими способами.

Термін «подвійна зоря» іноді помилково вживають як синонім оптичних пар (зір, що на земному небосхилі розташовані поряд), хоча це різні явища.

Парність залежить лише від оптичного ефекту; у просторі ж ці зорі можуть бути віддаленими одна від одної й не мати ніякого фізичного зв'язку. Такі зорі називають оптично-подвійними (на відміну від справжніх, фізично подвійних). Подвійну зорю можна відрізнити від оптично-подвійної шляхом за відмінністю у їх паралаксах, власних рухах або радіальних швидкостях. Більшість відомих парних зір не досліджувались належним чином, щоб визначити чи є вони оптичними-подвійними чи справжніми подвійними системами, пов'язаними гравітацією.

Подвійні зоряні системи дуже важливі в астрофізиці, оскільки розрахунки їх орбіт дозволяють безпосередньо визначати маси складових зір, що, в свою чергу, дозволяє опосередковано оцінювати інші зоряні параметри, такі як радіус і густина. Це також визначає емпіричне співвідношення маса—світність, за яким можна оцінити маси окремих зір.



Спостереження подвійних зір

Спостереження подвійних зір не вимагає абсолютно темного неба. Цими спостереженнями краще займатися в нічні години червня та липня, щоб серпень залишити для спостереження Чумацького Шляху та слабких по яскравості об'єктів зоряного неба. Для практичного спостереження подвійних зір необхідно жорстко (!) закріпити бінокль (краще використовувати штатив), щоб тремтіння від рук, поверхні Землі, вітрових потоків максимально скомпенсувати. Інакше тремтіння бінокля (телескопа) буде заважати спостереженням. Зауважу, що для спостереження подвійних зір необхідний бінокль хоча б з 15-ти разовим збільшенням.

Список широких подвійних зв'язків, доступних для спостереження в біноклі:



Дані карти повинні допомогти для оперативного пошуку подвійних зір.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...