08.11.20

Cупутники Сатурна

Про Титан та інші супутники Сатурна
Тільки  дві планети з Сонячної системи мають кілька десятків супутників, — 
у Сатурна їх налічували 83, а у Юпітера — 92 (станом на початок 2023 року)

Супутники Сатурна


Група вчених з Міжнародного союзу астрономів заявила: у Сатурна як мінімум на 20 супутників більше, ніж ми вважали раніше.

Команда експертів під керівництвом Скотта Шеппарда з американського Інституту Карнегі опублікувала дослідження про своє відкриття. Виявилося, що всі знайдені супутники мають невеликі розміри, — їхній діаметр становить приблизно п’ять кілометрів. Крім того, 17 з 20 супутників рухаються по орбіті планети в ретроградному напрямку (зворотному щодо обертання Сатурна навколо своєї осі. «Вивчення орбіт цих супутників може визначити їхнє походження, а також інформацію про умови, в яких перебував Сатурн під час його формування», — пояснив Шеппард.

Два нових супутники розташовані ближче до планети, і період їхнього обертання навколо Сатурна становить близько двох земних років. Решта перебувають далі, і проходять по орбіті планети більш ніж за три роки. Залежно від розташування знайдених об'єктів і їхнього кута нахилу на орбіті, нові супутники формують кілька груп: Інуїтську, Скандинавську, Галлську і вже наявну групу ретроградних супутників Сатурна.

За словами авторів відкриття, знайдені супутники утворилися після формування планет, оскільки на орбіті Сатурна була величезна кількість газу і пилу від інших зруйнованих супутників, які знищили б своїх менших побратимів, і додали у відомі кільця планети ще більше матеріалу.

Нагадаємо, тривалий час експерти з NASA планують відправити зонд і навіть людей на Титан — найбільший супутник Сатурна. А нещодавно вчених зацікавив менший супутник — Енцелад, який практично повністю складається з льоду. Вивчення Енцелада почали майже 15 років тому за допомогою міжпланетного зонда Кассіні, і після цього в NASA заявляли, що цей супутник Сатурна «найпридатніше для життя місце в Сонячній системі, не рахуючи Землі». Днями здогади експертів NASA частково підтвердилися, після того, як група вчених опублікувала дослідження про знаходження органічних частинок на Енцеладі.

Також астрономи представили першу глобальну геологічну карту супутника Сатурна Титана, на якій зобразили великі рівнини, дюни, а також озера рідкого метану. Карта ґрунтувалася на радіолокаційних, інфрачервоних та інших даних, зібраних космічним кораблем NASA. Він вивчав Сатурн та його супутники з 2004 по 2017 рік, зробивши понад 120 прольотів біля Титана.

Карта Титану від NASA


Титан є найбільшим супутником Сатурна. Крім Землі, — це єдине в Сонячній системі тіло, де існує колообіг рідини. На супутнику — 170-180°C, тому вода постійно залишається у вигляді льоду. На Титані хмари складають метан та етан, які є газами на Землі, які у вигляді рідини накрапають на супутник.

«Органічні матеріали можуть, на нашу думку, проникати до рідкого водного океану, і це може забезпечити поживні речовини, необхідні для життя, якщо воно розвинеться там», — заявила дослідниця з лабораторії реактивного руху NASA в Каліфорнії Розалі Лопес.

Титан — шостий та найбільший супутник Сатурна. Це єдиний місяць у Сонячній системі, який має щільну атмосферу, яка підтримує метеорологічні системи та басейни рідини на його поверхні.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...