12.05.20

Чорна діра в нашому кварталі…

Знайдено найближчу до Землі Чорну діру



Астрономам вдалося виявити нову чорну діру, яка знаходиться найближче до Землі. Відстань між цією чорною дірою і Сонячною системою становить одну тисячу світлових років. Раніше найближча до нашої планети чорна діра була знайдена на відстані в три тисячі світлових років, тобто новий об'єкт виявився в три рази ближче. Мінімальна маса цієї чорної діри перевищує масу Сонця в 4,2 рази. Чи може новий знайдений об'єкт становити небезпеку для Землі, навіть перебуваючи на такій великій відстані?


У статті, опублікованій в журналі Astronomy & Astrophysics, вчені розповіли докладніше про свою знахідку. Найближча до Землі чорна діра знаходиться в потрійний зоряній системі HR 6819, яка віддалена від Сонця на тисячу світлових років. (1 світловий рік - відстань, яку світло може подолати за один календарний рік, що приблизно дорівнює 10 трильйонів кілометрів).

Причому для того, щоб її побачити, не обов'язково мати велику обсерваторію: в ясну безмісячну ніч зоряну систему можна знайти в південному сузір'ї Телескопа.

Дослідження чорної діри, звичайно ж, відбувалося за допомогою спеціальних приладів і 2-метрового телескопа в обсерваторії Ла-Силья в Чилі. З його допомогою астрономи дізналися, що система складається з двох зірок і ще одного невидимого об'єкта. Вони прийшли до висновку, що це «спляча» чорна діра, яка в даний момент не споживає речовину. Оскільки вона все одно знаходиться досить далеко від Сонячної системи, вона не становить небезпеку для Землі та інших планет.

За словами вчених, відкриття допоможе їм ще краще шукати інші «сплячі» або «тихі» чорні діри. Вони будуть спостерігати за системами, аналогічними HR 6819, щоб знайти інші схожі об'єкти. Не забуваючи при цьому про спостереження за сплеском гравітаційних хвиль, який реєструється кожен раз після злиття чорних дір.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...