28.01.19

Наша адреса


Адреса Землі у Всесвіті

Наша адреса


Ми живемо на планеті Земля. Вона входить до складу Сонячної Системи, що включає в себе центральну зорю – Сонце, і всі природні космічні об’єкти, що обертаються навколо нього. Маса Сонця в 333 тис. разів більша за земну (маса Землі – 5,97219×1024 кг). Середня відстань від Землі до Сонця становить близько 149,6 млн км (1 а.о. – астрономічна одиниця). Земля третя планета від Сонця.

Маса Сонячної Системи дорівнює 1,0014 маси Сонця. Сонячна система обертається навколо центру Галактики зі швидкістю близькою до 220 км/с на відстані 27 000 ± 1 000 св.років від нього. Повний оберт вона здійснює за 225-250 млн років.
Найближчими зірками до нашої планетної системи є Проксима  (4,22 св.років), Альфа Центавра A та B (4,37 св.рроків). Найближча планетна система – Альфа Центавра (4,37 св.років).


Сонячна система розташована в спіральній Галактиці з перемичкою – Чумацькому Шляху. Основний диск Чумацького Шляху має близько 100-120 тис. св.років у діаметрі та близько 250-300 тис. св.років у периметрі. Поза межами галактичного ядра товщина Чумацького Шляху становить приблизно 1 000 св.рроків.

Гало Чумацького Шляху простягається набагато далі розмірів Галактики, але обмежується орбітами двох галактик-супутників: Великої та Малої Магелланових Хмар, відстань до яких становить близько 180 тис. св.років.

Маса Чумацького Шляху становить близько 5,8×1011 мас Сонця. В ньому налічується 200-400 млрд зірок. Тільки 0,0001% всіх зірок Галактики перелічено і занесено до каталогів. Кількість чорних дір масою більше тридцяти мас нашого Сонця становить декілька мільйонів.

Центр Галактики містить надмасивну чорну діру масою близько 4,3 млн мас Сонця. Навколо неї обертаються чорна діра меншого розміру (масою 1-10 тис мас Сонця) та декілька тисяч порівняно невеликих. Для центральних ділянок Галактики характерна сильна концентрація зірок. Відстані між зірками в десятки і сотні разів менші, ніж в околицях Сонця. Довжина галактичної перемички становить близько 27 тис. св.років. Вона складається переважно із червоних зірок, які вважаються дуже старими.

В нашій Галактиці дуже добре виражена спіральна структура. Одними з найпомітніших утворень є спіральні рукави. Уздовж рукавів в основному зосереджені наймолодші зірки. Вважається, що у Чумацькому Шляху існують чотири основні спіральні рукави, котрі беруть свій початок у галактичному центрі. Окрім них є також інші. Серед них - рукав Оріона в якому знаходиться наша Сонячна система. Його товщина приблизно 3,5 тис. св.років, а довжина – приблизно 10 тис. св.років. У рукаві Оріона Сонячна система знаходиться поблизу внутрішнього краю.

Чумацький Шлях разом із Галактикою Андромеди, Галактикою Трикутника та низкою інших галактик утворюють Місцеву групу галактик. До неї належать більше 54 галактик. Центр мас Місцевої групи лежить приблизно на лінії, що з’єднує Чумацький Шлях і Галактику Андромеди. Місцева група має діаметр 10 млн. св.років (3,1 мегапарсек). Загальна маса становить 1,29±0,14×1012 мас Сонця.

Місцеву групу можна розділити на кілька підгруп:
– підгрупа Чумацького Шляху (складається з велетенської спіральної галактики Чумацький Шлях і 14 її відомих супутників, які представляють собою карликові й здебільшого неправильні галактики);
– підгрупа Андромеди (складається з велетенської спіральної Галактики Андромеди та 33 її відомих супутників які теж є, здебільшого, карликовими галактиками);
– підгрупа Трикутника (Галактика Трикутника та її можливі супутники);
– підгрупа галактики NGC 3109 (галактика NGC 3109 разом із її сусідами, карликовими галактиками).
Місцева група галактик є частиною скупчення Діви. Його діаметр 15 млн св.років. Скупчення Діви містить близько 2 тис. галактик. Найбільші з них: Мессьє 90 (діаметр – 160 тис. cв.років), Мессьє 86 (155 тис. cв.років), Мессьє 49 (150 тис. cв.років), Мессьє 98 (150 тис. cв.років), NGC 4438 (130 тис. cв.років).

В скупченні Діви виявлено більше 11 тис. кулястих зоряних скупчень. Вік більшості з них становить близько 5 млрд років. Ці скупчення виявлені в сотнях галактик різних розмірів, форм і яскравості, включаючи навіть карликові галактики.
Скупчення Діви є масивним скупченням галактик у центрі надскупчення Діви. До його складу входять близько 100 груп та скупчень галактик. Надскупчення Діви складається з диску та гало. Сплюснутий диск має форму млинця та містить 60% світловипромінюючих галактик. Гало складається з низки видовжених об’єктів та містить 40% світловипромінюючих галактик.

Діаметр надскупчення Діви становить більше 200 млн св.років (за іншими оцінками – 110 млн св.років). Це одне з понад мільйонів надскупчень у спостережуваному Всесвіті.

Надскупчення Діви входить до надскупчення Ланіакея із центром поблизу Великого Атрактора (гравітаційної аномалії). Діаметр Ланіакеї приблизно дорівнює 520 млн cв.років. Вона складається приблизно зі 100 тис. галактик, а її маса становить приблизно 1017 мас Сонця (що у 100 разів більше маси надскупчення Діви).  Ланіакея складається з чотирьох частин: надскупчення Діви (частиною якого є Чумацький Шлях), надскупчення Гідри-Кентавра, надскупчення Павича-Індіанця, надскупчення Кентавра.

Надскупчення Ланіакея входить до комплексу надскупчень (галактичної нитки) Риб-Кита, який має 1,0 млрд cв.років у довжину і 150 млн cв.років у поперечнику. Це одна з найбільших структур, виявлених у Всесвіті. Вона в 10 разів менша Великої стіни Геркулеса-Північної Корони (найбільшої структури Всесвіту, яка спостерігається). Наше надскупчення Діви масою в 1015 мас Сонця становить лише 0,1% від загальної маси комплексу.

Комплекс надскупчень (галактична нитка) Риб-Кита містить близько 60 скупчень галактик і за оцінками їх загальна маса становить 1018 мас Сонця (у 10 разів більша за масу Ланіакеї). Комплекс складається з п’яти частин: надскупчення Риб-Кита; ланцюг Персея-Пегаса (включаючи і надскупчення Персея-Риб); ланцюг Пегаса-Риб; ділянку Скульптора (зокрема, надскупчення Скульптора і надскупчення Геракла); надскупчення Ланіакея (яка містить, зокрема, надскупчення Діви, а також надскупчення Гідри-Центавра).

Отже, адреса Землі така: 
Сонячна система, галактичний рукав Оріона, галактика Чумацький Шлях, Місцева група галактик, скупчення Діви, надскупчення Діви, надскупчення Ланіакея, комплекс надскупчень (галактична нитка) Риб-Кита.



натхненник: Andrew Z. Colvin.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...