22.04.18

Ліриди

Метеорний потік Ліриди

Ліриди - метеорний потік, видимий на нічному небі в кінці квітня, радіант якого лежить у сузір'ї Ліри. Джерелом метеорного потоку є велика кількість пилу та дрібних уламків, залишених кометою C/1861 під час свого проходження біля Сонця.


Метеорний потік - Ліриди (радіант)

Ліриди – щорічний квітневий метеорний потік з доволі швидкими метеорами, що входять у земну атмосефру зі швидкістю приблизно 49 км/сек. Цьогоріч метеори цього потоку – частинки комети C/1861 G1 (Thatcher) досягнуть Землі у період з 16 по 25 квітня. Максимум потоку очікується у День Землі – 22 квітня, а саме недільного вечора, починаючи з 21:00 за Києвом (18:00 UTC) і впродовж всієї ночі, аж до світанку. 
Максимум... 

Міжнародна метеорна організація прогнозує від 15 до 20 метеорів на годину на темному, незасвіченому міськими вогнями небі, залежно від локації спостерігача. Радіант – точка, з якої метеори вилітають, буде високо у вечірньому небі в сузір’ї Ліри на північний схід від Веги, однієї з найяскравіших зірок, помітних в нічному небі в цей час року. Однак не варто дивитися прямо на радіант, бо можна пропустити метеорити з найдовшими хвостами, за якими найцікавіше спостерігати. 
Перша згадка про цей метеорний потік датується 687 роком до нашої ери й знайдена в короткій хроніці стародавнього Китаю — Цзо-чжуань.  

Як уже згадувалося, Ліриди – це частки комети C/1861G1 Тетчер, що має орбіту близько 415 років. Сплески інтенсивності метеорного потоку відбувалися з інтервалом приблизно 60 років: у 1803, 1862, 1922 та 1982 роках. Наступний пік активності з великою кількістю метеорів повинен відбутися близько 2042 року.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...