14.11.16

Tелескоп Джеймса Вебба

Космічний телескоп Джеймса Вебба
  James Webb Space Telescope, JWST
Tелескоп Джеймса Вебба


Космічний телескоп імені Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST) —це американська орбітальна інфрачервона обсерваторія, котра повинна замінити космічний телескоп «Хаббл».


Перша назва — «Космічний телескоп нового покоління». З 2002 року телескоп названий на честь другого керівника NASA Джеймса Е. Вебба (1902—1992), котрий керував космічною агенцією з 1961 по 1968 рр.

Проект здійснюється через міжнародну співпрацю 17 країн, на чолі з NASA, із значним внеском Європейської та Канадської космічних агенцій.

Планується, що він буде запущений за допомогою ракети «Аріан-5» в жовтні 2018 року. У цьому випадку перші наукові дослідження почнуться в квітні 2019 року.

Порівняльні розміри телескопів Хаббл та Дж. Вебба

Особливістю телескопа є складане дзеркало розміром 6,5 метрів (для порівняння діаметр дзеркала телескопа «Хаббл» — 2,4 метра) й сонцезахисний щит розміром з тенісний корт.

Місце дислокації телескопа Дж. Вебба
Телескоп Дж. Вебба (JWST) буде розташовано на орбіті поблизу точки Лагранжа L2 системи Земля—Сонце на відстані 1,5 мільйона кілометрів від Землі. Очікується, що за чутливістю він перевершить свого попередника (Хаббла) в 10-100 разів.

Початковими  завданнями JWST є: 
  • виявлення та дослідження  світла перших зірок та галактик, сформованих після Великого вибуху, 
  • вивчення формування та розвитку галактик, зірок, планетних систем,  та 
  • походження життя.

Очікується, що телескоп також дозволить виявляти екзопланети з температурою поверхні до 300 К (що практично дорівнює температурі поверхні Землі), котрі знаходяться на відстанях, більших 12 а. е. від своїх зірок, та віддалені від Землі на понад 15 світлових років. У зону  спостереження потраплять більше двох десятків найближчих до Сонця зірок. Завдяки JWST очікується справжній прорив в екзопланетологіі.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...