27.09.15

Повне затемнення Місяця

Спостерігаємо повне затемнення Місяця
28 вересня 2015 року

Місяць...
Повне затемнення Місяця 28 вересня 2015 року буде видно з території України (на відміну від попереднього, що відбулося 4 квітня поточного року), а тому всі охочі його спостерігати матимуть таку можливість. Звісно, за умови ясного, або, навіть, не зовсім захмареного, неба.

Затемнення почнеться після третьої години ночі (докладні обставини дивіться, будь ласка в таблиці, вміщеній нижче), найбільше Місяць затемниться близько 6 години ранку, а закінчиться це явище майже о пів на дев’яту годину дня. Як бачите, кульмінація явища припадає на ранковий час (Сонце зійде в цей день близько 6 години), коли небо вже буде дуже світлим. Але цей недолік, можливо, компенсує те, що Місяць буде низько над обрієм і й тому здаватиметься нам більшим розмірами, ніж тоді, коли він сяє високо в небі.

Затемнення СУПЕР- МІСЯЦЯ 28 вересня 2015 року



(Дані взято з Астрономічного календаря на 2015 р., який видає Головна астрономічна обсерваторія НАН України).

Загалом це затемнення нічим особливим не вирізняється з усіх тих, що були раніше. Є, правда, один незвичний момент щодо саме цього затемнення, який широко «рекламують» засоби масової інформації. Ідеться про те, що затемнення збіглося (суто випадково) в часі з моментом, коли Місяць перебуватиме в перигеї — найближчій до Землі точці своєї орбіти. Унаслідок цього його видимі (тобто те, що ви бачите на небі) розміри будуть більшими на 14 відсотків, ніж зазвичай. Помітити оком це збільшення неможливо, але саме такий Місяць віднедавна стали називати «супер Місяцем». Зауважу також, що Місяць у повню у перигеї на 30 відсотків яскравіший, ніж у фазі звичайної повні. Таку зміну наше око вже здатне зафіксувати, особливо тоді, коли повний Місяць «висить» низько над видноколом. 

Щоб нагадати, чому відбуваються затемнення Місяця, де на Землі його буде видно 28 вересня 2015 р., якою є форма орбіти Місяця і що таке точки апогею і перигею, нижче вміщено схеми.



На схемі показано розміщення Сонця, Землі й Місяця в просторі, коли відбувається місячне затемнення, райони Землі, де 28 вересня 2015 р. буде видно затемнення Місяця, а також орбіту Місяця. Графіка ВЦ «Наше небо» (з використанням зображення з сайту www.MrEclipse.com).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...