16.02.14

Ганімед

Карта Ганімеда


Найбільший природний супутник у Сонячній системі, нарешті, картографовано. Науковці майже через 400 років після відкриття Ганімеда італійським астрономом Ґалілео Ґалілеєм склали першу глобальну геологічну карту цього супутника Юпітера. Про це йдеться в статті, оприлюдненій американськими планетологами в журналі US Geological Survey.

Діаметр Ганімеда становить 5268 км, що більше, ніж у Меркурія — найближчої до Сонця планети. Особливості рельєфу супутника сформувалися протягом трьох великих геологічних періодів: перший обумовлений домінуванням кратерів, другий пов’язаний з тектонічної активністю і третій (нинішній ) пов’язаний зі зниженням кількості тепла, що надходить з надр, і новими кратерами.

Геологічну карту Ганімеда створено зусиллями групи вчених на чолі з Джеффрі Коллінзом (Geoffrey Collins) з Коледжу Вітон (Wheaton College) в США на підставі спостережних даних, отриманих космічними зондами «Вояджер» (Voyager) і «Ґалілео» (Galileo).  



«Вояджер-1» і «Вояджер-2» отримали зображення Ганімеда в 1979 р. під час їхнього безпрецедентного «Великого турне» в околицях великих планет Сонячної системи. Космічний апарат «Ґалілео» впродовж 1995 — 2003 років був штучним супутником Юпітера, досліджуючи систему найбільшої планети-гіганта.


Роберт Паппалардо (Robert Pappalardo) з Лабораторії реактивного руху NASA (Jet Propulsion Laboratory) вважає, що «карта чудово ілюструє неймовірне розмаїття геологічних особливостей на Ганімеді, допомагаючи планетологам розшифрувати еволюцію цього крижаного світу». Дослідник зазначає, що карта відіграє дуже важливу роль для планування майбутніх космічних місій.

За інф. з сайта www.space.com  
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...