02.12.13

Сонячна корона

Загадка сонячної корони

Сонячна корона
Со́нячна коро́на — зовнішня частина атмосфери Сонця, яка просліджується до відстаней майже в два радіуси Сонця від сонячної поверхні. Сонячна плазма в цій частині має малу густину й розігрівається до температур в кілька мільйонів Кельвінів.
Двоє вчених астрофізиків Daniel Wolf Savin і Michael Hahn запропонували свій погляд на розгадку однієї з найбільших таємниць в астрофізиці - чому Сонячна корона (або Сонячна плазма) , що оточує наше світило , набагато гарячіша , ніж поверхня самого  Сонця..

Проблема нагрівання корони є надзвичайно важливою, тому що корона є джерелом сонячного вітру , який відповідальний за північне і південне полярне сяйво і може також зруйнувати телекомунікації та енергосистеми на Землі.  Зокрема, можуть бути пошкодженими, або навіть зійти зі своїх орбіт супутники .

Вчені запропонували дві головних теорії, що пояснюють це явище, коли температура газу в короні над поверхнею Сонця сягає більше 1 000 000 Кельвінів , в той час як сама поверхня відносно прохолодна - всього 6000 Кельвінів. Розгадати цей феномен намагаються вчені, починаючи з 1939 року , коли ця різниця температур була виявлена ​​.

Одна з теорій пояснює сильну спеку петлями  магнітних полів,  котрі охоплюють сонячну поверхню і можуть випускати енергію.
Інша припускає, що причина - магнітні хвилі, що виникають під сонячної поверхнею , які несуть магнітну енергію і частково, або повністю передають  її короні. Цей процес отримав назву  демпфірування . Обидва  процеси  знайомі вченим , але їм не впевнені , чи достатньо вони виділяють енергії , щоб до такого ступеня нагріти корону.

Savin і Hahn отримували дані для свого дослідження з даних супутників , а також із спостережень . За допомогою японського супутника Hinode вони визначили довжини хвиль і спектр , в якому вони лежать. Спостерігаючи полярну коронарну діру Сонця , магнітні поля якої простягаються далеко в міжпланетний простір , і при цьому встановили, що найбільш ймовірна версія - це демпфірування .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...