18.07.13

C/2013 N4 (BORISOV)

C/2013 N4 (BORISOV) - перша українська комета

комети


Нарешті дочекалися!
   Нову комету відкрили співробітники кримської обсерваторії. Вона стала першою кометою, яку відкрили вчені незалежної України.


Щоб помітити її серед безлічі зірок, кримському астроному Геннадію Борисову знадобилося 15 років. Він щоночі спостерігав за космосом й аналізував тисячі знімків. "Після визначення його координат і перевірки в міжнародній базі данних центра малих планет я побачив, що об'єкт є новим", - розповів науковий співробітник кримської лабораторії Астрономічного інституту Штернберга Геннадій Борисов. Унікальність української комети підтвердили в американському центрі малих планет. Там їй і дали ім'я – C/2013 N4 (BORISOV).



Відкриту українським асторономом комету буде видно з землі ще кілька тижнів. Вона зараз на відстані 300 млн кілометрів, і рухається зі швидкістю понад 7 тис. км/год. Поки її можна спостерігати, вчені мають дізнатися про небесне тіло якомога більше. Співробітники кримської обсерваторії кажуть, їхньому колезі вдалося майже неможливе, адже він зробив відкриття на саморобному телескопі.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...