13.06.13

Зодіакальне світло

Зодіакальне світіння
повторюємо поняття

 
Зодіакальне світіння
   Розсіяне свічення нічного неба, створюваного сонячним світлом, відбитим від часток міжпланетного пилу, називають ще зодіакальним світлом. Зодіакальне світло можна спостерігати ввечері на заході або вранці на сході. 


Зодіакальне світло - слабке світіння неба, що тягнеться в області екліптики (зодіаку).  

Зодіакальне світло можна бачити лише в ясні безмісячні ночі далеко від міських вогнів. Візуально воно зазвичай виявляється на елонгації  (кутовій відстані) від 30 ° до 90 ° від Сонця. В екваторіальних областях Землі світіння стає помітним в західній частині неба невдовзі після настання темряви, приблизно через годину після заходу Сонця. 



Воно має вигляд конуса, що звужується з видаленням від горизонту, поступово втрачає яскравість і переходить у зодіакальну смугу - слабо світиться пояс шириною близько 10 °, ледь помітний на тлі нічного неба і тягнеться уздовж всієї екліптики, з'єднуючи собою обидві гілки зодіакального світла - західну і східну . В області неба, протилежної Сонцю, зодіакальна смуга дещо розширюється і її світіння підсилюється. В кінці тропічної ночі, перед світанком на сході за обрію з'являється вершина конуса, і зодіакальне світло піднімається все вище. За годину до сходу Сонця небо починає світлішати, і слабкий зодіакальне світло стає непомітний.


Після заходу Сонця

Доцільно прочитати:







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...