30.04.13

Телескоп Гершель

Телескоп Гершель. Місію завершено




    2009 рік. Ракета-носій Аріан-5 вивела на орбіту астрономічний супутник  «Космічний телескоп ГЕРШЕЛЬ». Телескоп розміщено поблизу точки Лагранжа L2.

"Гершель"  має найбільший телескоп, виведений за межі  Землі. Діаметр його головного дзеркала —становить 3,5 метра. Для порівняння, головне дзеркало «Хаббл» приблизно на метр менше — його діаметр становить 2,4 метра. За площею дзеркало «Гершеля» перевищує дзеркало «Хаббла» більш ніж удвічі (9,6 м² проти 4,5 м²). Від площі головного дзеркала прямо залежить «гострота зору» телескопа — що воно більше, то більше випромінювання зможе зібрати.

Величезний телескоп Гершель бачить Всесвіт не в оптичному, а в інфрачервоному і субміліметровому діапазонах. Усі створені досі космічні інфрачервоні телескопи за своїми розмірами навіть не наближаються до Гершеля.  Їхні дзеркала збирали приблизно у 20 разів менше випромінювання, ніж дзеркало нового телескопа.
 
І ось місія Гершель підходить до свого завершення. На супутнику відбувся витік рідкого гелію, що унеможливлює виконання поставлених перед телескопом завдань. На превеликий жаль телескоп не зможе добратися (як було заплановано) цього року до Місяця.

Місія «Телескоп Гершель» завершується, але вчені ще довго опрацьовуватимуть отриманий матеріал. Отож наберімось терпіння і будемо очікувати на нові відкриття даної диво-техніки – творіння рук людських.

P.S. Місія названа на честь сера Вільяма Гершеля, першого дослідника інфрачервоного спектру.


Доцільно прочитати:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...